Akademi Daging Aussie,

Cabaran Penyembelih Muda Akademi Daging Aussie Pada 19 dan 20 September Di Culinaire Malaysia FHM 202

Sabtu, Oktober 07, 2023 Mahamahu 0 Comments

Penyembelihan profesional sebagai pekerjaan semakin hampir pupus di negara ini. Untuk tujuan ini, Akademi Daging Aussie, di bawah naungan Daging & Ternakan Australia (MLA), telah meletakkan inisiatif untuk menyegarkan dan membangunkan penyembelih muda yang mahir dan berpengetahuan untuk menjamin masa depan industri runcit dan perkhidmatan makanan di Malaysia.Penyembelihan profesional bukan hanya tentang memotong daging, ia juga mempamerkan kemahiran tukang penyembelih dalam menyah tulang, menjadikan potongan asas (primal cuts) sebagai pelbagai jenis potongan seperti stik untuk panggang atau masak kuali, jalur tumisan, kiub, yakiniku, shabu-shabu, sukiyaki, burger dan pembuatan sosej, perapan serta nilai tambahan.

Penjual daging runcit perlu mempersembahkan dan mempamerkan daging secara menarik di kaunter penyejuk daging, melekat label tanda harga, mengurangkan pembaziran daging, meningkatkan hasil dan yang paling penting menyediakan kemudahan dan produk daging praktikal untuk pengguna.Bagi penyembelih dalam perkhidmatan makanan, tidak ramai yang diambil bekerja dalam industri perhotelan sekarang kerana kos yang semakin meningkat. Walau bagaimanapun, jika hotel mempunyai banyak restoran, penyembelih perlu mempunyai kemahiran seperti memotong daging, buang tulang, memerap, membuat sosej, penuaan kering dan penyediaan untuk panggang dalam ketuhar, pemanggang dan masakan kreatif. Matlamatnya adalah untuk memastikan daging dipotong dan disediakan untuk chef memasak mengikut ketepatan, kelembutan dan kepuasan pelanggan.

Kemahiran sembelih ini diperlukan dalam Cabaran Muktamad Penyembelih Muda anjuran Akademi Daging Aussie di Culinaire Malaysia 2023. Acara penyembelihan ini adalah sebahagian daripada Food & Hotel Malaysia 2023 (FHM), dari 19 hingga 22 September di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Pertandingan ini menggalakkan dan menetapkan penanda aras dan platform baharu untuk mempromosikan profesion penyembelihan, semangat bersama terhadap profesionalisme dan untuk menyokong industri perkhidmatan makanan dan runcit.Kebanyakan orang mungkin menganggap penyembelihan tidak mempunyai laluan kerjaya masa depan, tetapi ini adalah tidak benar kerana ramai penjual daging telah menjadi Chef Eksekutif dan Pengurus Kedai. Set kemahiran penyembelihan dikenali dan permintaan untuk penyembelih adalah tinggi terutamanya dalam industri peruncitan dan negara jiran seperti Singapura sentiasa mencari sumber untuk penyembelih mahir.

Terdapat 24 peserta dari Malaysia, Singapura, Taiwan dan Vietnam dalam pertandingan ini, kesemuanya mempunyai pengalaman sembelih sekurang-kurangnya setahun dan berumur 38 tahun ke bawah.Sebahagian daripada pertandingan menghendaki calon menunjukkan demonstrasi dalam membahagikan satu potongan utama (primal) daging bebiri muda dan lembu Australia (Aussie Lamb and Beef) menjadi potongan sub-primal yang berbeza beserta idea dalam tempoh masa yang diberikan untuk perkhidmatan makanan atau/dan keperluan runcit.

Para peserta juga diperlukan memasak satu hidangan utama barat atau Asia, untuk disajikan dalam gaya barat, antara keperluan lain. Pertandingan ini dilangsungkan dalam empat sesi selama dua hari, dengan pengumuman pemenang pada 22 September, hari terakhir FHM 2023 semasa makan malam Penutupan FHM.Juara penyembelihan Liao Ci-Hong dari Restoran Daging Yun Chang, Taiwan menerima RM3,000 dan trofi. Naib juara pertama Lai Chih Lun dari Gourmet’s Partner, Taiwan memenangi RM2,000 dan trofi, manakala naib juara kedua Mohd Zamri Bin Mohd Ramli dari TFP Retail Sdn Bhd, Malaysia menerima RM1,000 dan trofi.

Pertandingan ini adalah untuk mempromosikan penyembelihan sebagai satu profesion,” kata Rose Yong, Wakil Negara Malaysia, Daging & Ternakan Australia. “Ia adalah kerjaya yang baik, bekerja di pasar raya besar dan hotel. Beberapa hotel besar mengupah penyembelih bukan sahaja untuk memotong daging tetapi juga untuk membuat sosej, membakar daging dalam ketuhar combi, dan membuat sous vide dan salai daging.

Oleh itu kecekapan, fleksibiliti dan kemahiran penyembelih amat ternilai dalam industri perkhidmatan perkhidmatan makanan. Pertandingan ini mempamerkan idea praktikal, efisiensi dan kecekapan sebagai penanda aras bagi penyembelih. Selepas pertandingan ini, Daging & Ternakan Australia akan terus meningkatkan kemahiran dan pengetahuan tukang daging dengan latihan khusus di bawah rangka kerja Akademi Daging Aussie.Daging & Ternakan Australia (MLA) juga pamerankan di Food & Hotel Malaysia 2023 bersama dengan pengeksport daging lembu dan biri-biri Australia yang baru diluluskan: Beaufort River Meats, Midfield Commodities, Midfield Meat International dan Stella Foods Australia.

Di bawah siri FHM Trend Talks, pelawat juga menyertai dua perbincangan panel MLA yang menarik tentang “Memeluk Kelestarian: Revolusi Industri Daging Merah Australia” dan “Bagaimana untuk mencapai Keuntungan dengan Potongan Daging Kedua”.
0 Pandangan: