bufet makan malam,

Kemampanan Di Atas Pinggan Inisiatif Hijau Di Makan Kitchen DoubleTree By Hilton Kuala Lumpur

Rabu, Oktober 04, 2023 Mahamahu 0 Comments

Salam sejahtera kepada korang pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga kepada rakan-rakan yang dikasihi sekalian. Alhamdulillah kita masih lagi diberi peluang untuk menikmati makanan yang sedap-sedap satu daripada nikmat hidup. Bila dah dapat makan tu kita digalakkan untuk tidak membazir makanan yang dikurniakan kepada kita. Sebab itu sekarang ini di Makan Kitchen yang terletak di DoubleTree By Hilton Kuala Lumpur mengadakan bufet makana malam yang diberi nama Sustainability On a PlateNak mendidik kita yang banyak makanan ini tidak mudah untuk membazir dan dalam masa sama dapat mengurangkan sisa makanan. Yelah kerana negara kita paling banyak bahan buangan adalah sisa makanan yang tidak habis. Jadi bufet kali ini bukan sahaja dapat nikmati makanan yang enak-enak dan sedap-sedap tapi dalam masa sama kita membantu dari segi pembaziran dan menyelamatkan dunia.Bufet makanan malam kali ini telah bermula sejak 3 Okt hingga 31 Okt 2023 bermula jam 6.30pm hingga 10.00pm. Maha suka masakanan makanan kat sini kerana kalau masakan Melayu atau masakan tradisional meraka memang terasa segalanya. Kalau kuah lemak memang terasa lemaknya, kalau masak kari memang pekat karinya, kalau masak sambal tu cukup pedasnya tiada yang kurang. Kali ini memang pilihan makanan untuk makan malam meraka cukup banyak dan juga pelbagai jenis. Station makanan Melayu kat situ ada Masak Kari Ikan, juga Masak Sambal Udang, Ayam Goreng Sambal Kelulut Madu, Masak Ketam Bunga Sambal Minang dan juga macam-macam lagi. Pilihan makanan laut segar dan saiz besar yang dihidang atas ais sangat menyelerakan dan membuat kita rasa nak ambil semua tapi ingat jangan membazir.
Ada pula station untuk masakan India yang menyediakan Roti Prata dan juga Roti Naan. Juga ada kuah Dhal yang sedap dan juga pelbagai kuah-kuah lain bersama Ayam Tandori yang memang ramai orang suka. Kat station untuk masakan Cina pula ada pelbagai sup dan juga nasi goreng dan juga masakan panas.
Jadi memang kena cuba sebab dah lama tak ada konsep bufet yang macam ni. Jarang hotel-hotel nak adakan bufet sekarang tak tahu kenapa atau Maha yang tak sempat nak pergi kot hehehehe. Dapatkan tambahan 500 mata bonus Hilton Honors apabila anda menjamu selera di Makan Kitchen sebagai ahli Hilton Honors
Korang mesti nak tahu harga berapakan bagi Maha ia berbaloi lah makan kat hotel bertaraf 5 bintang dan juga pada ketinggian dengan pemandangan menarik sekita Kuala Lumpur. Harga bufet makan malam untuk hari Selasa hingga Khamis hanya RM118 nett untuk seorang dewasa dan RM59 nett untuk seorang kanak-kanak. Manakala harga untuk hari minggu iaitu Jumaat dan Sabtu adalah RM148 nett dan RM74 nett. Harga tertakluk kepada 6% semasa Cukai Jualan & Perkhidmatan (SST).
Jadi mungkin boleh kot bawa satu keluarga atau bawa kekasih nak dating makan yang enak-enak dan mewah di DoubleTree By Hilton Kuala Lumpur ni. Sambil kita makan kita juga turut menyokong inisiatif yang sedang dilaksanakan oleh Hilton iaitu:-Hasil Tempatan Dan Resipi Untuk Perubahan
Mengambil sumber makanan tempatan dalam radius 50 batu, menghadkan penggunaan plastik merentasi operasi dan menu yang disusun dengan teliti yang mengurangkan kesan karbon masakan dengan ketara

Sumber Yang Mampan
Kemajuan tambahan dalam mendapatkan sumber daripada perikanan dan telur yang diperakui MSC dan ASC yang dibeli daripada sumber tanpa sangkar.

Mengurangkan Pembaziran
Bekerjasama dengan kumpulan kebajikan haiwan terbiar dalam inisiatif pemberian makanan amal dan membuat kompos sisa bufet untuk digunakan sebagai baja organik tempatan.

Sebarang pertanyaan atau tempahan boleh hubungi :-
Tel : +603- 2172 7272
Email : KULDT_FBRiservations@hilton.com
WhatsApp : +6012 290 1655
0 Pandangan: