Memaparkan catatan dengan label Dapur. Papar semua catatan

Masak Resipi Pais Ikan Mabong Lebih Mudah Dengan Pensonic Stimbot & BBQ 2-Dalam-1

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Hari tu Maha ada jalan-jalan kat pasaraya ingat nak beli bahan untuk memasak tapi sekali ternampak satu perkakasan memasak yang masih tiada kat rumah. Jadi apa lagi terus jatuh cinta dan belilah produk Pensonic Stimbot & BBQ 2-Dalam-1


Nak masak steamboat waktu berbuka tak berapa selera sangat jadi fikir satu idea untuk buat satu resipi yang boleh guna peralatan Maha baru beli ini. Maka terlintas kat fikiran nak masak Pais Ikan Mabong. Sebab barang Pensonic ini ada BBQ ditengah-tengahnya jadi mudah lah nak buat panggang makanan laut. Besar juga perkakasan ini ingat kecil jer.


Bila Maha balik dan buka memang rasa teruja sangat nak cuba perkakasan ini. Terus sediakan bahan-bahan untuk buat resipi yang dan plan tadi. Tak banyak pun bahan kena sedia dan cara nak buat pun tak susah cuma yang susah nak dapatkan daun pisang kat KL ni. Kalau tak ada daun pisang boleh gantikan dengan daun kunyit untuk balut ikan tu nanti.


Jom tengok apa bahan-bahan yang Maha gunakan untuk resipi kali ini.

2 ekor Ikan Mabong
3 tangkai Cili Merah
1 biji Bawang Besar
3 ulas Bawang Putih
4 biji Cili Padi
2 cm Halia
2 cm Kunyit Hidup
2 batang Serai
4 sudu masak Air Asam Jawa
1 helai Daun Kunyit
2 helai Daun Pisang
Garam dan gula secukup rasa



Semua bahan yang kat atas tu kisar sehingga halus. Kalau korang nak ikut cara lebih senang boleh tonton video yang Maha sediakan kat bawah ini cara paling cepat dan mudah nak masak Pais ini.


Tak silap Maha Pais ini adalah masakan berasal dari Negeri Pahang. Tapi serata negeri pun dah ramai orang pandai masak. Ikan tu boleh digantikan dengan ikan lain yang korang suka seperti Ikan Talapia, Ikan Kembong atau juga Ikan Pari. Kalau nak lebih pedas korang boleh lebihkan cili padi tu Maha letak sikit sebab tak kuat pedas.



Perkakasan memasak Pensonic yang Maha beli tu memang sangat bagus lah mudah jer sebab ada kawalan kepanasan berasingan antara Steamboat dan juga BBQ. Kalau Maha masa masak Pais ini gunakan api yang sederhana agar ia masak sekata tida cepat hangus. Bekas periuk untuk steamboat tu pun besar dan banyak boleh isi sup dalam tu untuk rebus bahan steamboat.

Tonton Rancangan Balik Kampung Bersama Pensonic


Kebetulan hari sama lepas siap masak Pais ini untuk berbuka puasa tengok TV ada pulak rancangan baru dari Pensonic iaitu 'Balik Kampung Bersama Pensonic'. Kalau korang nak tonton rancangan ini ditayangkan setiap hari Isnin jam 6.00 petang di TV3 sebelum berbuka puasa. Boleh bagi ilham untuk memasak.


Kalau dah rancangan Pensonic sapa lagi pengacaranya kalau bukan Dato Chef  Haji Ismail yang memang kelakar tu. Hari yang Maha tonton tu ada artis jemputan iaitu Ashraf Muslim yang berkongsi pengalaman balik kampung beliau kat Melaka. Seronok tengok mereka berceloteh sambil memasak memang tak kering gusi banyak ilmu dapat.


Pada akhir rancangan ada pula promo pertandingan Beli, Tonton & Menang. Boleh memenangi hadiah yang bernilai RM200,000.00 termasuk kereta Nissan X-Trail dan produk-produk peralatan rumah Pensonic. Lagi lah teruja Maha nak masuk sebab nak menang kereta tu. 

Cara untuk penyertaan peraduan ini pun mudah jer.
1. Beli produk Pensonic bernilai RM50.00 dan ke atas dalam satu resit.
2. 'Like' Facebook Pensonic Malaysia & poster peraduan.
3. 'Share' poster peraduan di Facebook anda.
4. Tonton rancangan ‘Balik Kampung Bersama Pensonic’ di TV3.
5. PM gambar-gambar resit, kad waranti, butir-butir peribadi dan jawapan untuk soalan peraduan FB.

Pemenang untuk Hadiah Utama akan dipilih dari korang yang menyertai peraduan mingguan. Soalan peraduan Beli, Tonton & Menang akan dipaparkan setiap minggu di Facebook Pensonic selepas habis rancangan. Rancangan ini terdiri daripada 8 episod dimana 10 pemenang akan dipilih setiap minggu, iaitu sejumlah 80 pemenang bagi kesemua episod.


Hadiah-hadiah mingguan peraduan akan dinyatakan dalam poster peraduan Beli, Tonton & Menang. Jika korang telah menyertai peraduan mingguan Beli, Tonton & Menang tetapi gagal memenangi sebarang hadiah, jangan putus asa kerana korang masih berpeluang memenangi Hadiah Utama.


Peraduan ini akan berakhir pada 8 Julai 2018 lambat lagi masih sempat nak sertai sekarang. Maha pun dah beli produk Pensonic Stimbot & BBQ 2-dalam-1 ini jadi boleh gunakan resit dan kad waranti sebagai bukti pembelian. Korang tunggu apa lagi join lah mana tahu tuah korang tahun ini boleh menang kereta. Maha dah hantar korang bila lagi selamat mencuba semua.







Cara Sihat Untuk Masak Resipi Kuah Lodeh Dan Sedap Makan Dengan Nasi Impit

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Beberapa hari sahaja lagi tinggal untuk kita nak sambut Hari Raya. Rasa macam teruja lak tapi kena habiskan puasa dulu tau jangan nak fikir Raya jer hehehe. Cuma kali ni Maha nak sahare satu resipi yang boleh korang cuba untuk masak Hari Raya nanti.


Selalunya kalau kita Masak Kuah Lodeh ini menggunakan santan tapi kali ini Maha gantikan dengan bahan yang lebih sihat dan tidak mengurangkan sedikit pun rasa pada makanan ini. Maha menggunakan Fernleaf Susu Rendah Lemak yang diyakini ramai. Produk tenusu daripada New Zealand memang semua orang dah tahu akan kualiti dan juga jaminan kesihatannya.


Sebab itu Maha menggunakan produk susu ini dan juga Maha ada tambahkan lagi Anlena Yogurt bagi memberikan variati rasa pada resipi ini. Korang jangan kecam Maha tau kerana masih tak mengubah apa-apa rupa serta rasa kepada masakan ini tapi apa salah kita gunakan produk yang lebih sihat. Almaklumlah kita tahu bahawa orang Malaysia ni kurang minum susu tambah-tambah pada usia makin meningkat kerana mind set kita susu untuk kanak-kanak sahaja betul tak.

Jom kat sini Maha senaraikan bahan-bahan yang digunakan untuk resipi ini:-


300gram Kubis
1batang Lobak Merah
3batang Kacang panjang
5batang Baby Corn
6ketul Tauhu Goreng
1keping Tempe Goreng
50gram Sohun
50gram Fucuk
2batang Serai
1kotak Fernleaf Susu Rendah Lemak
30gram Anchor Unsalted Butter
1bekas Anlene Plain Yogurt
Garam secukup rasa
1biji Cili merah


Bahan dikisar:-
1/2biji Bawang Besar
3biji Bawang Putih
1inchi Kunyit Hidup
100gram Udang Kering



Banyak juga bahan untuk buat Masak Lodeh ini tapi kalau korang rasa nak gantikan dengan sayur yang korang suka boleh juga seperti Terung atau Lada Benggala. Kat bawah ini pula Maha sertakan video bagaimana nak masak resipi ini. Mudah jer kurang daripada 20 minit untuk masak semua resipi ini. Jom kita tonton video ini sampai habis ok.


Macam mana tengok rupa sama seperti masakan asal dan sama jer serta rasa pun sama tak ada beza tapi kita gunakan bahan lebih sihat. Kalau kita gunakan susu ini masakan kita juga tahan lebih lama dan masih boleh dinikmati bila-bila masa. 


Kalau korang rasa nak cuba resipi ini untuk makan buka puasa atau masak Hari Raya nanti boleh lah komen kat sini nanti ok, mana tahu orang lain rasa lain hehehe. Korang semua juga berpeluang untuk menangi hadiah istimewa sempena dengan First Feasts Fonterra Brand Malaysia. Hadiah-hadiah menarik seperti Fujifilm Instax mini 8, Tefal Cookware dan produk Fonterra.


Cara penyertaan mudah saja :
1) Like Facebook page Fonterra Brands Malaysia
2) Like resipi Kuah Lodeh Sihat Mahamahu ini di page Fonterra Brands Malaysia
3) Komen nama yang paling kreatif sekali di resepi ini dan tag 3 rakan anda
4) Share resipi ini untuk tingkatkan peluang korang untuk menang

Selamat mencuba semua dan selamat berbuka puasa.




GoodMorning VHalia 18 Bijirin Minuman Sejuta Khasiat Juga Boleh Buat Biskut

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Selalu korang kalau pagi-pagi ada tak minuman tambahan yang korang ambil untuk memastikan sentiasa bertenaga sepanjang hari. Sekarang ni Maha tengah mencuba satu minuman bijirin yang nampak macam bagus ditambah lagi dengan Halia Buluh didalamnya.


Inilah dia minuman GoodMorning VHalia 18 Bijirin adalah minuman halia-bijirin yang komprehensif dengan 18 jenis bijirin serta halia yang berkualiti tinggi. Ok Maha senaraikan 18 bijirin yang ada dalam minuman ini Job’s Tears, Beras Merah, Biji Teratai, Biji Rami, Bijan Hitam, Walnut, Biji Chia, Kacang Soya Hitam, Kernel Aprikot, Berat Pulut, Beras Perang, Jagung, Kacang Soya, Gandum, Barli, Kacang Mug, Kacang Hijau dan Lentil.


Semua ini kalau kita study sikit ia bagus untuk organ dalaman seperti jantung, peparu, buah pinggang, limpa & perut dan hati. Jadi ia memang menjaga semua sekali tapi kenalah minum dengan konsisten kalau setakat minum sebulan lepas tu nak sihat dan baik memang tidak lah.


Tapi sebab apa nama minuman ini VHalia 18 Bijirin paling utama adalah Halia. Mereka menggunakan bukan halia biasa yang kita buat masak kat dapur tapi ini adalah Halia Buluh yang boleh didapati di negara Taiwan. Halia Buluh ini mempunyai aroma dan rasa yang pekat sebab itu bila korang bancuh minuman ini ia lebih pekat dan bau yang kuat.


Tak apa sapa yang suka halia memang tak ada masalah apabila habis hujung minuman akan ada rasa pedas sedikit. Halia ini tujuannya untuk memanaskan badan, penghadaman, menggalakkan peredaran darah dan anti-inflamasi dan selsema.


Jadi memang minuman ini bagus untuk orang dewasa mahupun warga emas semua orang boleh minum tak ada masalah. Cara penyediaan minuman ini mudah sangat sebab ia dah dijadikan serbuk jadi hanya campurkan 3 sudu VHalia dengan 150ml air suam sahaja. Kacau sampai larut dan boleh minum waktu pagi boleh atau malam pun boleh.


Tapi Maha bukan sahaja minum macam tu setiap hari Maha jadikan satu resipi masakan menggunakan produk VHalia 18 Bijirin ni. Nak minum setiap hati tak berapa lalu sebab bau dan rasa kuat halia tu jadi Maha cipta satu resipi dan masih boleh nikmati VHalia ini.


Resipi tersebut adalah Biskut VHalia dan bahan-bahan yang digunakan sangat sikit tapi paling penting kena ada produk VHalia lah ok. Jom kita tengok bahan-bahan yang Maha gunakan.


Bahan-bahan:-
1) 2 cawan Tepung Gandum
2) 3 sudu VHalia 18 Bijirin
3) 125 gram Mentega
4) 1 cawan Gula Perang (dikisar)
5) ½ cawan air panas
6) 1 camca besar Madu

Dah cukup hanya ini sahaja bahan yang Maha gunakan untuk jadikan biskut yang boleh makan setiap hari tak rasa sangat halia. Cara penyediaan biskut ini pula sangat mudah pakai campur jer jom kita tengok pula cara nak masak.


Cara penyediaan :

1)    Satukan bahan tepung gandum, VHalia, mentega dan gula perang. Ingat tau gula perang tu kena kisar halus sebab nanti bila adun gula tu tak hancur dan biskut yang hancur. Gaul dengan ramas hingga menjadi seperti serbuk roti.


2)    Buat lubang di tengah adunan tadi untuk masukan air panas dan madu. Gaul lagi hingga semua bahan sebati dan bagaikan menjadi doh adunan yang lembut.


3)    Pada waktu ini panaskan oven. Masa untuk membuat bentuk ikut suka kita nak buat bentuk apa. Maha sebab nak jadikan ia nampak biskut jadi buat bulat sebesar duit 50sen dan leperkan. Pastikan ia tidak tebal seperti mana yang Maha buat ia akan membuatkan biskut lambat masak.


4)    Sediakan satu bekas pembakar yang disalut dengan mentega untuk elak dari melekat. Susun pada jarak yang jauh sikit untuk pastikan ia tidak bercantum.


5)    Akhirnya masukan dalam oven dan masak pada suhu 200◦ selama 15 minit sahaja kalau tak tebal biskut tersebut.

Sekarang dah siap dan boleh dimakan masih ada bau halia yang kuat dan juga masih dapat rasa halia tapi dalam bentuk biskut ok lah sikit. Boleh bawa ke pejabat atau mana-mana sahaja untuk setiap masa menikmati VHalia ini.


Kalau korang rasa nak bawa dalam bentuk sachet pun mereka ada produk minuman ini dengan dalam satu pek tersebut ada 8 sachet hanya RM10.90. Ini untuk memudahkan kita minum setiap hari tak perlu sukat dah siap hanya masuk dalam cawan dan masuk air suam. Good Morning VHalia 18 Bijirin kini boleh didapati di Guardian, Caring dan kedai-kedai farmasi, anda juga boleh membuat pesanan secara dalam talian. Selamat menikmati minuman VHalia dan semoga anda mendapat manfaat kesihatannya. Maklumat selanjutnya: https://goo.gl/YJWRno. Selamat mencuba.






Minum Petang Bersama Resipi Banana Cheese Roll Yang Lazat

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Dah lama sebenarnya Maha tak keluar dengan resipi masakan dapur sendiri pun dah lama tak berasap hehehehe. Almaklumlah sibuk dengan kerjaya tahun baru ini. Tapi tak apa kali ni Maha nak kongsi dengan korang satu resipi mudah dan pasti ramai suka.


Actually resipi ni sebelum ini ramai orang buat kerana ia agak popular tapi Maha ada olah sedikit ikut citarasa sendiri nak bagi kelainan. Resipi ini menggunakan pisang dan cheese tapi bukan nak buat pisang cheese ok. Resipi ini Maha namakan sebagai Banana Cheese Roll.


Kita tahu buah pisang ini banyak khasiatnya bagi mereka yang nak diet pisang adalah pemakanan yang sangat bagus. Pisang juga mampu merawat masalah sembelit kalau sapa-sapa rasa susah nak buang air besar banyak-banyak lah makan pisang hehehehe.


Sedikit info kesihatan pasal buah pisang jom sekarang kita tengok pula bahan-bahan yang Maha gunakan untuk membuat resipi ini.


Bahan-bahan
1 sikat Buah Pisang Emas/Berangan
1 sudu serbuk Kulit Kayu Manis
10 helai Kilut Popiah
10 keping Ceddar Cheese 
1 sudu Tepung Gandum
Sedikit air 

Itu jer bahan-bahan yang digunakan cuma pisang tu ikut korang nak guna pisang jenis apa tapi paling sedap pisang yang manis dan tidak berbiji. Kalau korang ada pisang lain yang sedap juga boleh tapi jangan guna Pisang Tanduk besar sangat. Jom kita tonton lak cara memasak yang Maha sediakan dalam bentuk video mudah ini.


Taraaa so korang rasa macam mana mudah tak cara nak buatnya. Menu ni boleh dijadikan makan petang atau juga juadah penyambut tetamu yang datang. Mudah sangat nak buat kalau sapa rasa nak cuba dialu-alukan dan nanti bagi lah komen sikit kat sini ok. Selamat mencuba semua.







WHISK Memudahkan Kerja Memasak Di Rumah Buat Mereka Yang Sibuk

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Korang mesti pernah sampai satu masa tak tahu nak makan apa. Nak masak kat rumah pulak bila buka peti ais kosong tak ada langsung bahan untuk dimasak. Maha sendiri kadang-kadang buntu tak tahu nak masak apa nak beli bahan tak tahu pulak.


Tapi sekarang tak perlu risau lagi kerana telah ada WHISK. Apa tu WHISK? Ia lebih kepada penyelamat waktu kecemasan anda. Sekarang ni WHISK memberi 6000 kotak secara percuma untuk rakyat Malaysia. Kalau kempen 6ribu kotak ni dah tercapai target baru mereka start menjual makanan-makanan dalam laman web mereka. (Update: Maha baru dapat tahu dari pihak WHISK yang kempen 6K ini telah pun habis maaf pada yang tak sempat memang pantas betul korang ni). Maha sendiri telah dapatkan satu kotak daripada mereka korang tunggu apa lagi cepat pergi dapatkan sekarang.


Korang hanya perlu masuk laman web mereka www.whiskmeal.com dalam tu ada beberapa resipi makanan yang mereka sediakan untuk dipilih. Kita juga boleh undi untuk menu baru mereka yang akan datang di What’s Next dan klik ‘like’ button. Produk makanan WHISK membantu mengatur diet kita kerana mereka menyertakan fakta nutrisi pada kad manual. Juga bahan mereka segar sampai depan pintu dalam kotak yang menarik dan pack yang berkualiti.
 

Hari tu Maha cubalah Chicken Ball Spaghetti mereka. Buka kotak tu semua dah ada hanya masak ikut arahan sahaja. Mudah pulak tu nak masak jom kita belajar memasak hari ni.

Cara memasak Chicken Ball Spaghetti:-
1)    Didihkan spaghetti yang diberikan dalam satu kotak ini cukup untuk satu orang makan jadi masak jer semua akan habis.


2)     Sambil tu kita buat meatball dengan daging yang diberikan tak perlu nak perap atau campur hanya gentel sahaja jadi bulat-bulat. Saiz Maha buat ini akan jadi 5 ketul.



3)    Lepas tu masukan minyak masak dalam kuali tapi minyak mereka tak sediakan kita kena guna minyak sendiri. Goreng bebola daging tu sehingga separuh masak.


4)    Bila dah masak masukkan terus bawang putih dan bawang besar yang disediakan semua dah siap potong hanyak campak jer dalam kuali mudah.
5)    Bila dah naik bau kemudian baru kita masukan tomato sos dan stock ayam yang dibekalkan.


6)  Masak sehingga sedikit pekat dan last masukan garam dan lada hitam ni pun mereka tak bekalkan kena sedia sendiri.

7)    Last sekali spaghetti yang telah direbus tadi masuk dalam kuah tu dan masak 2 minit. 


8)    Sedia untuk dihidangkan dan dimakan mudah bukan.

Bagi orang Bujang macam Maha ni tak perlu nak fikir beli bahan dan apa bahan yang nak cari. Order sahaja kat Whisk ini semua dah siap dalam sukatan yang sebenar hanya terus masak sahaja tanpa ragu-ragu. Tapi ingat jangan buang kotak Whisk dan icepack yang ada jika kita pulangkan semula kotak dan icepack akan dapat kumpul point.


Kalau ibu-ibu yang bekerja pun boleh juga beli satu box macam ni dan sampai rumah masak jer tak perlu nak kupas-kupas dan potong semua dah siap. Main campak-campak sahaja. Lepas ni kalau sapa malas sangat nak masak tak tahu lah. Semudah ini telah ada dipasaran dan sangat membantu.






Cara Lain Untuk Nikmati Kimchi Jom Cuba Resipi Maggi Kimchi

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Korang semua mesti ramai yang suka Kimchi ini kan. Kalau nak makan Kimchi mesti nak kena pergi ke restoran Korea baru dapat yang original. Tapi sekarang ni dah ada produk Kimchi keluaran tempatan yang di jamin Halal dan rasa seperti asal.


Patut lah orang Korea suka makan Kimchi ini sebab ia mengandungi bakteria baik iaitu Laktobacilli yang dihasilkan secara semulajadi. Pastu kaya dengan vitamin A, C, B1, dan B2, beta-karotin, kalsium dan zat besi. Macam tak percayakan walaupun hanya sayur diperap tapi banyak khasiatnya sebab tu orang Korea cantik-cantik hehehe.


Tapi kita orang Malaysia pun boleh dapatkan Kimchi dengan cepat dan mudah. Maha saja-saja lah nak cuba Kimchi By Kak Lo mereka dah ada jual secara online. Yang bestnya produk mereka ini bukan sahaja ada satu rasa tapi 3 rasa mengikut tahap kepedasan yang kita suka.


Maha ni bukan orang yang kuat pedas sangat jadi Maha ambil yang Perisa Mild. Bagi perisa ini kurang pedas dan manis dengan tambahan gula Melaka. Kimchi ni bukan sahaja boleh makan macam tu sahaja dengan nasi putih tapi boleh korang masuk dalam masakan. Maha pun cuba satu resipi buat sendiri jer ni. Kali ni Maha cuba buat Resipi Maggi Kimchi sesuai untuk orang bujang yang nak cepat tapi sedap. Bahan pun tak banyak paling penting kena ada produk Kimchi By Kak Lo.


Bahan-bahan 
1 pek Mee Segera
1 pek Kimchi By Kak Lo
1 biji Bawang Besar
1 biji Telur
2 ulas Bawang Putih
1 biji Tomato
1/2 biji Lada bengala
2 sudu Cili Kisar
Garam

Maha tak guna rempah Maggi yang ada kerana nak kekalkan rasa original Kimchi tu. Cara nak memasak lak korang leh tonton kat sini memang sangat mudah.


Kalau nak pedas korang boleh lah cuba yang Kimchi Perisa Hot & Spicy yang ni memang buatkan mee korang akan rasa pedas tak perlu tambah cili. Maha tahu ada yang suka makan Kimchi pedas-pedas ni. Maha ada tengok orang masak Kimchi ni dalam resipi Asam Pedas, Lasagna, Sardin Kimchi dan macam-macam lagi.


Produk mereka ni apa yang Maha baca ia boleh tahan selama 4 bulan selepas dibuka tapi kena simpan dalam peti ais. Tapi kalau korang yang memang suka setakat satu pack 250gram macam ni boleh habis sekali hadap harga pun RM12.00. Mereka juga ada produk dalam balang lebih besar bersaiz 500gram dengan harga RM22.00. Harga tak termasuk kos penghantaran.


Sempena dengan bulan Disember ini mereka buat promosi dengan setiap pembelian akan dapat free chopstick tapi bukan yang besi tu tau hehehe. COD akan dibuat area KL, PJ dan Subang Jaya juga penghantaran pos seluruh Malaysia. Mana nak dapatkan Kimchi ini boleh order kat bawah ni. Nanti korang cuba boleh share resipi dengan Maha ok. Selamat mecuba semua.

Tempahan dan pembelian boleh buat di sini :
Whatsapp : 019-669 5062 (Arina)