Ayam Brand,

Tujuh Masakan Cepat Dan Mudah Di Rumah Sempena Perintah Kawalan Pergerakan

7:00 PG Mahamahu 4 Comments

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Korang telah menyahut saranan kerajaan untuk memutuskan rangkaian Covid-19 dengan #dudukrumah sempena Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah dilanjutkan sehingga 28 April ini. Ada antara korang yang sudahpun menyajikan hidangan yang sama sebanyak dua kali atau lebih sepanjang tempoh PKP ini kerana ketandusan idea masakan. Malahan, khidmat pesanan makanan atas talian tidak menarik perhatian dan kos penghantaran agak mahal.


Apa yang boleh korang lakukan?


Mari sama-sama mencuba resipi mudah dan cepat ini dengan menggunakan bahan-bahan yang sedia ada dirumah. Sebelum ni Maha ada sharekan tujuh hidangan yang sesuai masak dirumah bulan Ramadan. Kali ini hidangan yang ringkas dan memerlukan penyediaan bahan masakan yang minimum. Padankan dengan pilihan karbohidrat untuk melengkapkan hidangan. Jika korang tidak mempunyai bahan yang dinyatakan, gunalah apa saja yang ada mengikut citarasa korang. Tiada dapur api atau ketuhar? korang boleh gunakan Ketuhar Gelombang Mikro di rumah untuk menyediakan beberapa hidangan ini.

1. Satu Pan Kacang Panggang dengan Telur



korang mempunyai satu tin kacang panggang, telur dan beberapa rempah asas? korang boleh menyediakan kacang panggang dengan telur ini di dalam pan. Kacang panggang dan telur adalah sumber protein yang baik, mengandungi zat vitamin dan mineral. Kombinasi kacang panggang Ayam Brand™ yang manis dan telur sangat enak. Malahan, kroang hanya perlu mencuci satu pan sahaja selepas makan. https://www.ayambrand.com.my/one-pan-baked-beans-with-eggs.html

2. Pizza Tuna



Roti sememangnya sukar untuk didapati semasa PKP ini namun sekiranya korang berjaya mendapatkan roti jadikannya hidangan pizza tuna. Guna Ayam Brand™ tuna yang ada, sapukan sos tomato di atas roti. Taburkan keju mengikut citarasa korang dan tambah sedikit jagung manis Ayam Brand™ atau bahan lain. Bakar dalam ketuhar atau panaskan sehingga keju cair. Sangat puas hati. 
https://www.ayambrand.com.my/recipe/recipes-video/866-tuna-pizza.html

3. Nasi Lemak Pandan



Nasi, santan Ayam Brand™ dan daun pandan yang tanam di laman rumah. Tiga bahan asas yang diperlukan untuk menyediakan nasi lemak pandan yang harum dan menyelerakan terus dari periuk nasi korang. Hidangkan apa jua lauk dengan nasi lemak pasti lebih enak. 
https://www.ayambrand.com.my/recipe/recipes-video/143-coconut-rice-with-pandan-leaves.html

4. Pasta Sardin



Seminggu korang telah menikmati roti untuk sarapan pagi, nasi pada waktu tengah hari dan makan malam. Cubalah pasta ini yang mudah dengan Sardin dalam Sos Tomato Ayam Brand™. Sedap, lengkap dan unik bersama hirisan daun selasih. Mmmm. 
https://www.ayambrand.com.my/recipe/recipes-video/104-sardines-pasta.html

5. Kari Mackerel



Tidak pernah masak kari tapi korang teringin untuk makan masakan kari? Mackerel dalam sos tomato Ayam Brand™ dimasak kari adalah hidangan ringkas dan korang juga boleh menjadikannya dua hidangan hanya dengan menggunakan satu tin. Tambah sayur-sayuran untuk hidangan seimbang serta kekalkan citarasa Malaysia.
https://www.ayambrand.com.my/recipe/recipes-video/68-curry-mackerel.html

6. Kentang Tuna Pedas



Korang hanya perlukan kentang, satu tin tuna Ayam Brand™ , serbuk cili dan bawang untuk hidangan ini. Goreng semua bahan-bahan tersebut dan rasai aroma kepedasan dan bau yang enak. Hiaskan dengan bahan yang korang ada. 
https://www.ayambrand.com.my/recipe/recipes-video/180-spicy-tuna-potato.html

7. Sardin Gulung Goreng



Raikan kejayaan korang dapat membeli roti di pasaran sempena PKP ini dengan sardin gulung goreng. Sediakan roti, sardin Ayam Brand™, telur dan perasa. Lenyek sardin, gulung bersama roti, celup ke dalam telur dan goreng. Cicah bersama sos cili atau tomato. Sesuai untuk makan tengah hari atau pilihan makan malam yang ringan.

Layari https://www.ayambrand.com.my/recipe/stay-at-home.html untuk dapatkan lebih banyak resipi di rumah dari Ayam Brand. Sehingga tempoh PKP tamat, kekal di rumah dan kekal sihat.







4 ulasan:

  1. semua pun nampak best!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Best dan mudah sangat hehehe kita pun dah cuba beberapa resipi wakakakaka

      Padam
  2. Semua sedap dan senang nak membuatnya, boleh try nanti musim bulan puasa kann...paling suka Pasta Sardin tu, lain dari yang lain nampak gayanya tu...nak cubalah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul sis semua mudah tapi yang kita pernah cuba hanya Nasi Lemak jer yang lain baru nak try wakakakaka...

      Padam