Durian,

Fiesta Durian LKE Ke-7 Menjayakan Lebih Daripada 8,000KG Durian

Selasa, Januari 16, 2024 Mahamahu 0 Comments

Dalam misinya untuk memangkin perkembangan dan kemajuan sektor pertanian, LKE Group, sebuah syarikat pertanian yang dikendalikan oleh keluarga, memulakan Fiesta Durian LKE ke-7 hari ini, yang dirasmikan oleh Datuk Bahria Mohd Tamil, Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan & Pelaburan), daripada Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI).Pengunjung boleh mengharapkan suasana yang mengundang dengan fiesta menawarkan pengalaman durian '1-Jam Tanpa Had' yang unik selama 3 hari dari 10.00 pagi hingga 7.00 petang setiap hari sehingga 14 Januari. Lebih daripada 8,000 kilogram durian pelbagai jenis dijangkakan akan disajikan kepada lebih daripada 4,000 pengunjung dalam tempoh tiga hari tersebut.

Fiesta ini diadakan bukan sahaja untuk mempamerkan pelbagai durian tempatan yang dihasilkan tetapi juga bertindak sebagai platform bagi kumpulan tersebut untuk mengumumkan kempen Dana khalayak berekuiti (ECF) yang akan datang di pitchIN, satu batu loncatan besar dalam misi LKE untuk memberikan peluang kepada perniagaan dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS), untuk memajukan pertumbuhan dan inovasi dalam sektor pertanian Malaysia.Encik Bronson Wee, Pengarah Jualan & Pemasaran Kumpulan LKE, menyatakan, "Menganjurkan fiesta durian dwitahunan adalah tradisi bagi kami. Sebagai syarikat pengurusan ladang durian dalam perjalanan untuk menjadi syarikat tersenarai awam, kami percaya dalam potensi Raja Buah untuk menyatukan orang ramai di peringkat global, meningkatkan ekonomi negara kita, dan memupuk alam sekitar yang mampan untuk generasi masa depan."

Pengasas & Pengarah, Dato’ Jackky Lim & Co-Pengasas & Pengarah Urusan, Encik Jeremy Chin dari Kumpulan LKE yang sentiasa memberi tumpuan kepada pembangunan komuniti di Manchis, Pahang, kini menggabungkan teknologi Pertanian Pintar ke dalam fasa ladang durian mereka. Encik Bronson mengumumkan, "Kami berbangga untuk membuka peluang pelaburan yang lebih besar kepada orang ramai melalui pitchIN. Matlamat kami adalah untuk memperluas pengurusan ladang durian kami dengan menggunakan teknologi Pertanian Pintar yang kini beroperasi dalam fasa kami sendiri, menyumbang kepada kemajuan sektor pertanian di Malaysia." Pada masa ini, Kumpulan LKE menguruskan lebih daripada 200 ekar tanah ladang, menampilkan pelbagai jenis durian yang disesuaikan dengan spesifikasi projek. Fasa Inovatif DurianX telah berjaya mengintegrasikan teknologi Pertanian Pintar, dan memanfaatkan analisis data dan pemantauan untuk mengoptimumkan keadaan pertumbuhan pokok durian. Pendigitalan ini menyelaraskan Kumpulan LKE dengan Internet Perkara (IoT) dan inisiatif kerajaan, menyimpan data berharga dalam pengkomputeran awan untuk meningkatkan penyelidikan dan pembangunan di ladang durian.

"MITI sangat teruja untuk menyaksikan pra-pelancaran fiesta durian ini, sebuah inisiatif penting untuk memperkenalkan 'Raja Buah' kita kepada orang ramai dan pelabur berpotensi," kata Bahria dalam ucapannya. "Kami amat teruja tentang pengumuman LKE mengenai kempen ECF mereka yang akan datang, yang kami sokong sepenuhnya. Inisiatif strategik ini membawa harapan kepada pengembangan operasi yang ketara dalam bidang pertanian, bertujuan untuk meningkatkan jumlah eksport durian secara ketara dan seterusnya memberikan sumbangan besar kepada ekonomi negara kita."Wee, menyatakan kepentingan lompatan digital ini, berkata, "Melalui Data Raya yang didorong oleh Pertanian Pintar, kepakaran ladang kami menjadi warisan, melindungi kemahiran untuk generasi masa depan. Ini adalah sebahagian daripada Program Pewarisan dan program pelaburan kami." 

Kumpulan LKE bersedia untuk melancarkan fasa durian terkini mereka, TembikaiX. Fasa terkini ini merangkumi 5.9 ekar dan memuatkan 320 pokok durian, yang terdiri daripada 70% Black Thorn dan 30% Musang King. Kumpulan LKE berhasrat untuk mengumpul RM5.3 juta dan akan mengeluarkan sehingga 5.5 juta unit saham pilihan tebusan boleh tukar (RCPS), menawarkan saiz tiket minimum sebanyak RM5,000. Wee menekankan usaha pempelbagaian syarikat ini, yang bertujuan untuk menguruskan ladang selain daripada spektrum pemilikan semasa. Langkah strategik ini adalah pendahulu kepada persediaan syarikat untuk pelaksanaan penawaran saham terbitan awam (IPO) dalam tempoh terdekat.Fiesta Durian ke-7 LKE menjemput pengunjung dari semua lapisan masyarakat untuk pengalaman durian di perbandaran pintar dan mampan penaja tempatnya, Gamuda Cove. Penaja-penaja festival ini termasuk TT Construction yang memimpin pembangunan dan penyelesaian semua projek infrastruktur utama di LKE Manchis, Millennium Welt, atas sokongan besar mereka dalam membawa empat jenama kenderaan mewah premium - BMW, BMW Motorrad, dan BYD - ke acara ini, dan Beam, atas 25 e-scooter mereka yang digunakan untuk keselesaan pengunjung. Sementara itu, DKing, rakan durian kukuh LKE. Tryveler, pembekal perkhidmatan glamping. Sanus Wellness, dan HL Dragon Fruit adalah antara penaja lain yang sentiasa bekerjasama dengan Kumpulan LKE dalam gaya hidup yang perihatin terhadap kesihatan. Sepanjang festival tiga hari ini, orang ramai dapat menikmati tawaran istimewa daripada penaja-penaja ini sambil menikmati hidangan tempatan, dan banyak lagi.