Durian Beku Keluar Negara

Sebelum ini pernah makan durian asli yg segar lepas gugur dari pokoknya. Tapi kini ada juga durian beku mcm mana tu hehehehe.. Sebenarnya durian beku ini bukan lah durian tiruan seperti telur tiruan yg datang dari negara cina tu. Tapi ini adalah isi durian tempatan yg telah di asingkan dengan kulitnya dan dibekukan isinya di pusat beku yg telah tersedia sebelum di import keluar negara.

Tak sangkakan bahawa negara kita ada pusat beku buah-buahan yg besar mampu memuatkan sehingga 20tan isi buah durian untuk tujuan eksport keluar negara terutama negara China. Ini sebenarnya untuk tujuan mengurangkan kerugian lambakan buah durian tempatan yg dibuang jika tidak dimakan. Ya lah negara kita ini byk dengan hasil buah2 tempatan yg cukup enak dan disukai oleh org luar. Jadi kalau beku ni boleh tahan lama lah buah2 itu hehehe kan, dah jadi mcm "frozen food" lak kan hehhee..

So lepas ini bolehlah kita semua bercucuk tanam dengan menggunakan tanah2 yg ada ini untuk membuat perniagaan. Pertanian itu perniagaan kan kata bekas perdana menteri Pak Lah. Jadi berbaktilah kepada tanah kerana akan ada hasil yg cukup lumayan kalau kita rajin. Ni nak blk kg nak tanam jagung ehehehehe...




6 comments.. read them below or add one

Rozuan Ismail Rozuan Ismail 28 April, 2011
lepas ni apa yang kita cucuk tanam tu semua beku la ye
TYNTHA LANA TYNTHA LANA 28 April, 2011
haa..buah peberet lana..duyan..uik,sedap ke beku2 ni..xcedap,xcedap,hehe
Hafriz Mohamad Hafriz Mohamad 29 April, 2011
mngidam pulut durian beku la... hehe ^_^
Azueriena Norash Azueriena Norash 29 April, 2011
wahhhhh dah ader durian beku...agak2 kalau kiter buat sendiri durian beku nie sedap x ehhh
syieda syieda 29 April, 2011
hikhik..tp still ade ase fresh x?
lau ade leh la mkn..
lau xda dah xbest... hikhik
aboyandnick aboyandnick 29 April, 2011
kami ingin meminta jasa baik pihak anda untuk menolong kami mempromosikan blog kami ini... kami memerlukan lebih 100 org follower untuk komersialkan blog ini. kami juga dalam pembikinan program masakan dan kami akan muatkan juga dalam blog ini. jadi kami ingin sekali berkongsi bersama kawan2 bloger yang lain.. jasa anda amat kami hargai. dan insyaallah kami juga akan membantu mempromosikan blog anda juga... terima kasih....

http://dapurbujang-aboyandnick.blogspot.com/