"GALAXY" Paparan Realiti - [Teknologi]


Hari tu jalan2 kat Low Yat saja pergi beli barang sikit. Setelah penat bejalan rehat kejap kat level menjual handphone. Sambil2 rehat tgk lah handphone yg ado dan tiba terlihat satu phone ni Samsung "Galaxy S" memang menarik hati and tanyalah pada tokei kedai tu tentang speksifikasi phone tu. Memang hebat juga bersaing dengan iPhone katanya.


Daripada apa yg diceritakan tokei kedai Galaxy S adalah version terbaru phone dari Samsung. Mempunyai screen yg lebar dan nipis 64.2 X 122.4 X 9.9 mm (119g) serta paparan 4.0” WVGA(480x800) 16M SUPER AMOLED mDNIe yg dikatakan paling terang and jelas resolusinya daripada mana2 phone sebelum ini. Ia menggunakan perisian Samsung Android 2.1 (Eclair) yg paling stabil antara perisian2 lain yg terdapat di telephon bimbit seperti iPhone juga lah.

Menggunakan kelajuan processor 1Ghz CPU Speed mampu memproses pada kadang yg paling maksima. Seperti phone2 lain function lain tetap diterapkan dan di tingkatkan kualitinya seperti camera 5.0 Megapixel AF camera Self Shot, Action Shot, Add me, Cartoon Shot, Smile Shot. Boleh memainkan HD Video Player & Recorder (1280 x 720) serta build in 16GB/8GB MicroSD memori dan boleh up to 32GB.


Ada function music SoundAlive 3.5mm Ear Jack MP3/AAC/AAC+/eAAC+/OGG/WMA/AMR-NB/AMR-WB/WAV/MID/AC3/IMY/FLAC/XMF byk tu format yg leh dimainkan disini hehehehe... Selain itu, mempunya Layar Browser Reality dikuasakan oleh Tele Atlas, Swype, Write & Go, ThinkFree, Aldiko e-book, Accelerometer sensor, Proximity Sensor dan Digital Compass


Byk sgt function tambahan untuk kemudahan pengguna memang best lah. Harga pun menarik lebih kurang iPhone sajo. So mana korang nak pilih terpulang aku pun rambang mata tgk heheheeh.. Nak maklumat lanjut layari Samsung Galaxy web site ok..


6 comments.. read them below or add one

syaf syaf 19 July, 2010
woo samrt gak, tp wang tarak
Pencacai Alim Pencacai Alim 19 July, 2010
apa lagi..angkatla satu..kalau xberkenan jual kat aku dgn harga murah..aku bereh je..hakhak
~ ReD ~ ~ ReD ~ 19 July, 2010
besh2..:D suka hp touch screen:D tapi msti mahal ni sebab baru lagi.

Latest entry : 10 Juta Pulu$ Dalam Genggamanku!
dunspeak♥ dunspeak♥ 19 July, 2010
smart gak samsung nie..brape hengget la gamaknye niehh