Kapasiti 256GB - [Teknologi]


Dunia semakin canggih and teknologi pun semakin cepat berkembang nisbahnya sekarang 1 saat akan ada satu teknologi baru akan di bina. So kita sebagai pengguna kena selalu berubah and mengikuti perkembangan teknologi itu. Sehubungan dengan itu disini dalam entry Teknologi ini akan memperkenalkan barang2 baru dari dalam dan luar negara.

Sebelum ini kita biasa menggunakan berbagai jenis USB drive (Universal Serial Bus) untuk copy assignment, paper work, data, picture, music dan mcm2 lagi kegunaannya termasuk nak copy movie. Kebiasaanya kita mengatahui dan menggunakan kapasiti yg paling maximum 32Gb or 128Gb.

Tapi sekarang pendrive atau senang di sebut USB oleh pengguna2 Malaysia boleh menikmati saiz kapasiti USB yang lebih besar seperti saiz Hard disk atau External Hard disk tapi dalam bentuk yg lebih mini and mudah di gunakan. Ia nya berkapasiti 256GB yang telah dikeluarkan oleh byk jenama seperti Kingston. Namun harg masih tidak dapat dipastikan lagi dan tardapat juga yang menjualnya pada harga *RM100-150 sahaja. Di bawah keterangan secara detail terhadap USB berkapasiti tinggi ini.


* Kapasiti — 256GB
* Kelajuan — Pindah data kadar melebihi 20MB/sec. membaca dan 10 MB/sec. menulis
* Dimensi — 2.78″ x 0.88″ x 0.65″ (70.68mm x 22.37 mm x 16.45mm)
* Suhu kendalian — 32° to 140° F (0° to 60° C)
* Suhu Simpanan — -4° to 185° F (-20° to 85° C)
* Kegunaan — Hanya masuk pada USB port dan boleh digunakan
* Praktikal — tahan lasak, capless design
* Jaminan — 5tahun
* Dilindungi — termasuk perisian keselamatan seperti Password Traveler untuk windows



Tidak mustahil esok lusa akan ada keluaran USB mencecah 1TB sama dengan pusat penyimpanan data atau data backup yg lebih mudah and senang digunakan. So kita sebagai pengguna kena bijak and sentiasa mencari yg terbaik ok.


*Harga hanya jualan secara langsung bukan di kedai2 komputer.

4 comments.. read them below or add one

ardinihumaira ardinihumaira 13 May, 2010
comeyyynye... dni nak kena beli baru sebab hari tu kena curi huhu
MahaMahu MahaMahu 14 May, 2010
beli lah tap kat malaysia ni agak susah nak dpt lagi sekrang..
AZIZUL HASIMIE OSMAN AZIZUL HASIMIE OSMAN 14 May, 2010
xyah beli external dah..senang nak bwk kannn
rafie rafie 11 February, 2011
perrgghh.!! pendrive dh mcm external harddisk nieh.. stylo lah..