APAD,

Pengguna ShopeeFodd Dapat Manfaat Daripada Program Rakan Penghantar Mengenai Keselamatan Diri Di Jalan Raya

Isnin, November 21, 2022 Mahamahu 0 Comments

Penunggang ShopeeFood kini mempunyai akses pengajian formal mengenai keselamatan jalan raya serta tindak balas kecemasan dan kecemasan melalui Rakan Penghantar, program perintis yang disyorkan oleh ShopeeFood. Program tersebut telah dirasmikan oleh YBhg. Datuk Azlan Shah Bin Al Bakri, Pengarah Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) di sebuah majlis di Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS). Ia telah dihadiri oleh pihak yang berkepentingan dari Pengangkutan Awam Darat (APAD) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).Objektif utama inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) Rakan Penghantar adalah untuk menggalakkan kerjasama antara kementerian yang berkaitan dengan agensi kerajaan sebagai sebahagian daripada usaha yang berterusan oleh ShopeeFood untuk mendidik rakan penghantar makanan dalam menjaga keselamatan dan mematuhi undang-undang jalan raya.Latihan tambahan ini akan membantu memperkasakan rakan penghantar makanan bukan dengan amalan keselamatan sahaja, tetapi juga dengan kemahiran kecemasan untuk mengurangkan kejadian di jalan raya. Seramai 100 orang penghantar ShopeeFood dari Selangor merupakan kumpulan rakan penghantar pertama yang menyertai program ini.

Datuk Azlan Shah Bin Al Bakri Ketua Pengarah, Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD)


“ShopeeFood berbesar hati untuk memulakan program pendidikan ini yang dikhaskan untuk rakan penghantar makanan. P-hailing merupakan pekerjaan yang mencabar, menunggang motosikal beratus kilometer setiap hari untuk memastikan makanan disampaikan kepada pelanggan. Menjaga keselamatan dan kesejahteraan rakan penghantar ShopeeFood ialah keutamaan makanan kami. Bengkel ini boleh membantu memperkasakan mereka dengan pengetahuan dan kemahiran untuk menjaga keselamatan diri semasa bekerja,” kata Kwa Yin Leng, Ketua Pemasaran ShopeeFood Malaysia.Secara keseluruhannya, lima sesi bengkel Rakan Penghantar diadakan dan bengkel keseluruhan dikendalikan di Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS) oleh pelatih berpengalaman dari MIROS dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).Setiap sesi bengkel dikendalikan selama empat jam dan menerima 20 rakan penghantar ShopeeFood. Modul yang disediakan menyatakan tiga hal utama yang meliputi topik-topik di bawah:

• Definisi, faktor kemalangan jalan raya
• Analisis risiko penunggang motosikal dan keperluan kecekapan motosikal
• Persepsi bahaya dan latihan analisis situasi
• Kaedah menunggang selamat untuk motosikal
• Rutin pemeriksaan motosikal
• Posisi menunggang selamat
• Prestasi brek kecemasan penunggang motosikal
• Pengurusan situasi kecemasan dan kerosakan motosikal di jalan raya
• Latihan pertolongan cemas untuk situasi kecemasan di jalan raya.

Penunggang ShopeeFood yang menghadiri bengkel berkenaan menerima insentif tambahan daripada ShopeeFood termasuk pek permulaan penuh peralatan dan baucar.ShopeeFood diasaskan pada tahun 2021 untuk memenuhi keperluan pelanggan dengan memberikan nilai, pilihan dan kemudahan ekosistem berintegrasi, pada masa yang sama, memberi peluang kepada peniaga untuk menjadi sebahagian daripada ekonomi digital dan mengembangkan perniagaan. Buat masa ini, ShopeeFood boleh ditemui di lima lokasi – Lembah Klang, Pulau Pinang, Johor, Ipoh, dan Kota Kinabalu.
0 Pandangan: