Barang Memasak,

Tiga Resipi Masakan Fusion Yang Mudah Dan Segar Dari Segi Fresh

7:00 PG Mahamahu 16 Comments

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga kepada semua rakan-rakan sekalian. Lama Maha tak update resipi masakan dalam blog ni kan hehehe selalu update pasal pergi makan jer kat tempat makan yang memang masak sedap-sedap. Kali ni nak cuba pulak buat beberapa resipi masakan tempatan yang fusion. Mudah jer lah tak adalah yang susah sangat hehehe korang pun ramai boleh buatkan.






Semua bahan segar dan juga barang dapur ini Maha beli kat Pasaraya Segi Fresh. Kat sana memang banyak pilihan barangan dapur yang segar dan juga berkualiti dengan harga yang berpatutan. Sempena dengan PKPB ni Segi Fresh masih buka dengan SOP yang ketat untuk menjaga keselematan pelanggan mereka. Pasaraya ini pun buka seawal pukul 8 pagi jadi boleh pergi awal-awal untuk dapatkan barang yang segar. Jom kita tengok tiga resipi yang Maha nak kongsikan di sini buat korang yang nak cuba sementara duduk kat rumah ni kan hehehe.

1) Resipi Sambal Pakia Bilis 




Bahan utama:-
- 300gram Parkia/Petai
- 200gram Ikan Bilis
- 1 biji bawang besar (Hiris kasar)
- 1 mangkuk kecil Air Asam Jawa
- 1 mangkuk besar Minyak Masak
- 1 biji bawang besar (Hiris bulat)
- Secubit Belacan
- Garam dan Gula secukup rasa

Bahan untuk kisar halus:
- 3 biji Bawang Mmerah
- 2 ulas Bawang Putih
- 1 inci Halia
- 15-20 biji Cili Kering

Cara memasak :-



2) Wangi Steam Rice




Bahan Utama:-
- 4 Cawan Beras
- 1 sendok Majerin Pelangi
- 2 biji Bawang Merah
- 1 helai Daun Pandan
- 2 Kiub pati ayam
- 1 Senduk Kismis
- Rempah Empat Sekawan (Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang, Bunga Cengkih)
- Garam

Cara memasak :-



3) Cucur Macaroni Udang Seekor




Bahan Utama :-
-2 cawan Tepung Gandum
-1/2 cawan Tepung Beras
-1 cawan Macaroni 
-1/2 cawan Daun Kucai (dipotong Julie) 
-1/2 cawan Lobak Merak (dipotong Julien)
-1/2 biji Bawang Besar (dipotong dadu)
-1 biji Telur
- 10 ekor Udang atau secukupnya untuk diletak di atas cucur
-Air sejuk secukupnya
-Garam dan Gula secukupnya
-Sedikit serbuk kunyit

Cara memasak :-









16 ulasan:

  1. uihh! resepi baru ni. Cucur makaroni udang seekor! ingatkan cucur udang yang selalu beli kat gerai tepi jalan tu. Seekor udangnya! puas makan.haha

    BalasPadam
  2. Selera nampak cucur macaroni tu. Hahaha 😂. Steam rice tu idea baru tu. Boleh try ni

    BalasPadam
  3. Cucur makaroni udang seekor tu nampak sooo yummy. Resepi baru nie. Nanti boleh cuba :)

    BalasPadam
  4. Wah sedap2 belaka nampaknya semua mknn yg terhasil dr resepi Maha tu 😁

    BalasPadam
  5. Ok. Lepas PKPB daku nak datang bertandang dan bermalam rumah MM. Pastikan ada makanan nie semua ye hehe

    BalasPadam
  6. Ya Rabbi, kejam gile nengok sambal petai tu oiii... terus tak pandang kari ikan Sis ko dalam kuali tu hahahahaha... JB ni takde plak dia nak bukak SEGI ni ek..kalau x boleh le berbelanja dengan jimat..

    BalasPadam
  7. Awasss kte dah tgk semua video resipi awak ye dan kte nk try buat yg cucur udang macaroni tu nanti

    BalasPadam
  8. Wow......nampak menarik la cucur macaroni udang tu. Tringin nak cuba juga. Thank you for sharing your recipe with me ya.

    BalasPadam
  9. petai tu kalau buat sambal bilis atau sambal udang memang sedap, makan nasi pun bertambah..hehe

    BalasPadam
  10. Cucur makaroni? Saya suka resepi2 kreatif macam ni, tak sabar nak try buat.

    BalasPadam
  11. Wahhh cucur macaroni udang tue menarik my attention bah.. Nak try resipi ni juga la...

    BalasPadam
  12. Wahh cucur udang modern ni ... Upgrade makaroni style. Boleh cuba buat la petang nanti.. Alang alang makaroni kat umah terbiar je baik buat cucur

    BalasPadam
  13. Baca menu no 1 tu dah pelik. Pakia? Serius tak pernah dengar. Laaaahhhh rupanya petai. Hahahaha

    BalasPadam
  14. Wow menyelerakan tgk maha masak.. Heheh.. Ini kalau beli brg fresh pastu bg maha masak syok juga ni.. Haha

    BalasPadam
  15. Sedapnya semua menu ni....baru baca je dah lapar.... memang kjp lagi nak kena cuba ni

    BalasPadam
  16. cucur makaroni itu menarikkkk!! nnt kita nak cuba lah.. anak kita suka makaroni

    BalasPadam