Sakit Lemah - [Perubatan]

Kali ni buat entry pasal daun Kaduk. Tumbuhan yang dipanggil Piper Sarmentosum dalam bahasa sainstifiknya lebih dikenali di Malaysia. Rupanya yang seakan2 daun Sirih mudah di dapati tumbuh meliar dikawasan kg mahupun belukar kerana ia menjalar di atas tanah. Daun Kadok sangat popular dan lebih digunakan dengan meluas di Malaysia sebagai bahan makanan terutama dalam masakan tradisional Melayu. 


Selain itu, piper sarmentosum kerap dibuat sebagai minuman untuk mengurangkan gejala penyakit malaria. Minumannya juga diketahui berkesan dalam merawat batuk-batuk, selesema, penyakit sendi, pleurosy dan sengal-sengal pinggang. Akarnya boleh dikunyah untuk menghentikan sakit gigi


Antara khasiat lain yang agak popular adalah untuk merawat penyakit sembelit, malaria, cacing, lemah dan sakit dalam tulang dan panau. Cara penggunaan adalah merebus seluruh pokok kaduk tersebut, bersama akarnya sekali dan rebus sehingga mendidih. Bila sudah mendidih sejukkan sekejap hingga ia sudah menjadi agak suam sedikit, ambil air rebusan tersebut dan minumlah perlahan-lahan.

{ 7 comments.. read them below or add one }

El-Zaffril El-Zaffril 17 June, 2010
Kenapa mesti highlight lemah itu ya
m.a.p.i.e [ Ku sEnDiRiAn] m.a.p.i.e [ Ku sEnDiRiAn] 17 June, 2010
daun kadok mmg byk kegunaan....

ape yg dimaksudkn dgn lemah 2?...
Hezesuze Hezesuze 17 June, 2010
eh cam daun sireh jek..
zul zul 18 June, 2010
wat nasik ulam sedap ni...wallah
MAMA IETA MAMA IETA 18 June, 2010
daun kaduk nu memang banyak gunanya. jangan silap pulak sebab daunnya macam daun sireh kan hehheheheh
MahaMahu MahaMahu 18 June, 2010
betul2 semua daun paling banyak faedah dan mudah nak dpt.. daun ni beza dari segi bau nya.. try lah bau..