bufet makan malam,

Hikayat Pentas Citarasa 7 Pahlawan Di Marriott Hotel Putrajaya Meraikan Ramadan Yang Bakal Tiba

Rabu, Februari 14, 2024 Mahamahu 0 Comments

Bermulanya kisahhhhhhh...... 7 Pahlawannnn, membawa hidangan untuk santapan.... (dibaca dalam puisi)Tibeerrrrr..... Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga rakan-rakan yang dikasihi sekalian. Tiba mood klasik zaman dahulu kala mincul dalam fikir tatkala melangkah masuk ke Marriott Hotel Putrajaya untuk juadah bufet makan malam sempena Ramadan. Tahun ini membawa tema Melayu klasik juga memperkenalkan dengan “Pentas Citarasa 7 Pahlawan” Pasukan di belakang bufet makan malam mewah yang disediakan setiap tahun oleh tentera pahlawan dapur. Mencipta hidangan makanan yang luar biasa dari kegemaran tempatan hingga ke antarabangsa dan Timur Tengah adalah cerita yang dicipta oleh Chef Eksekutif Zulkifli dan pasukannya.

Gastronomi bermula dari pemilihan bahan-bahan segar yang dipilih sendiri dan diyakinkan bahawa setiap bahan adalah disahkan halal. Selain itu, Putrajaya Marriott Hotel mengalu-alukan pengunjung dengan pembuka selera “Dusun Buah Buahan” yang luas seperti ada Raja Buah-buahan Durian sebagai sorotan utama. Sememangnya, Putrajaya Marriott Hotel terkenal dengan menyajikan durian segar dan penggemar durian juga tidak boleh telepas peluang ini, kerana terdapat pelbagai jenis pencuci mulut yang menyerlahkan Raja Buah-buahan, termasuk Cendol Durian, Serawa Durian, Durian Cheese Cake, Durian Profiterole , Durian Swiss Roll dan banyak lagi.

Pelbagai hidangan disediakan disetiap sudut untuk memastikan tetamu yang datang puas menikmati makanan di sini. Dimulakan dengan Makanan Laut di Atas Ais. Kesegaran menjadi keutamaan dengan pelbagai jenis makanan laut daripada kerang separuh kulit, kupang hitam, ketam dan udang. Di sediakan pilihan sos seperti Thai Nam Prihk, Sambal Thai, Sos Koktel Thai, Sos Mignonette, Sos Tabasco dan Lemon Wedges.
Tidak cukup dengan itu ada pula sudut Masakan Thai. Salah satu pilihan paling popular bagi mereka yang mencari sesuatu yang pedas, masam dan manis. Penekanan pada rempah ratus yang istimewa dengan komponen aromatik yang kuat dan kelebihan pedas seperti Tod Man Phla, Gai Hor Teur, Phoo Char, Hor Mok Talay, Yum Talay Yam Ma Muang dan banyak lagi. Saling melengkapi pula dihadirkan sudut Rojak. Rasai kepelbagaian rojak yang mewakili Malaysia, nikmati Rojak Buah kegemaran sepanjang masa, Rojak Sotong Kangkung, Rojak Singapura, Rojak Pasembur dan Gado Gado.
Keitimewaan makan malam meraikan Ramadan di sini adalah Nostalgia 7 Kawah. Masakan berkuah seperti kari yang kaya, pedas dan berair yang diselitkan dengan daging lembu, ayam, Itik, Kambing, Ikan, Ekor Lembu dan banyak lagi. Didatangkan bersama nasi wangi atau giliran nasi berperisa ulam dan sambal belacan.
Meluaskan pilihan dan kepelbagaiaan rasa dari luar negara, disini juga menyediakan pelbagai gerai seperti Gerai SP Wok. Makanan barat seperti Silver Bun Szechuan Paper Corn Lamb, Aneka Dim Sum- Kukus & Goreng, Kari Lengkeng Kupang Hitam Goreng Kuali, Kerang Buluh dengan Sos Kam Heong, Kek Kacau Kacau, Mee Bayam Goreng Ayam Dipotong Dadu. Dari negara matahari terbit ada Stesen Makanan Jepun. Boleh nikmati jamuan aneka Maki Rolls, Tempura Sayur Takoyaki & Ayam Rama-rama Bakar. Sos serba boleh yang boleh digunakan sebagai sos pencicah, kicap gaya Jepun, Shoyu , Wasabe dan Halia.
Dari negara pengeluar rempah ratus terbesar dunia India ada sediakan gerai Rangoli Indian Street. Nikmati Roti Naan lembut dan hangat yang dibuat dalam ketuhar tandoor tanah liat kami yang sangat panas bersama Ayam Tandoori dan perasa. Selain itu, cef hidangan bufet telah menyediakan Roti Canai tradisional, Dosai, Homemade Idly, Vadai, Kari Ikan dan Chutney. Bagi yang suka akan makanan Itali juga ada Sudut Italian Food. Daging Panggang Perap pilihan Pasta dengan Sos Signature Chef, Lasagna Ayam atau Daging Lembu, Cannelloni dan Bruschetta.
Juga ada Sudut Timur Tengah untuk memenuhi setiap citarasa. Disajikan daging kambing panggang khas kami yang dihidangkan bersama Roti Arab hangat, salad segar, saus dan taburan buatan sendiri. Diperasakan dengan baik dan dibakar dengan sempurna untuk memastikan dagingnya berair dan berair.
Sebelum mengakhiri juadah tidak lengkap kalau tidak nikmati pencuci mulut dengan sudut Bulatan Manisan. Hayati Kenangan Manis melalui aneka Biskut Tempatan dalam Tin, Kuih Melayu Tempatan, Varieti Kurma, Aiskrim, Buah-buahan Potongan Segar Tempatan, Jus Buah-buahan dan Kordial. 
Semakin banyak hidangan bufet dengan hidangan kegemaran penduduk tempatan semasa bulan Ramadan seperti Sate Ayam atau Daging, tidak ketinggalan pengakhiran manis hidangan pencuci mulut yang dipimpin oleh Pakzam dan pasukan yang mesti dicuba untuk perut yang kenyangLebih 100 orang Melayu tradisional dan hidangan Asia Tenggara akan dihidangkan. Dutu Ais Kisar dijadikan Cendol Durian dan ABC dengan bahan-bahan utamanya.Makan malam "Hijayat Pentas Citarasa 7 Pahlawan" di Restoran Zest Lifestyle akan bermula dari 12 Mac 2024 hingga 3 April 2024 jam 6.30 petang hingga 10.00 malam. Manakala Penjualan 'Early Bird' bermula dari 15 Februari hingga 11 Mac 2024 dengan harga RM148.00 bersih setiap Dewasa dan RM74.00 bersih setiap Kanak-kanak. Bagi harga biasa adalah RM198.00 bersih setiap Dewasa dan RM99.00 bersih untuk setiap Kanak-kanak. Nikmati diskaun pilihan yang tersedia untuk pemegang kad debit atau kredit bank terpilih (Terma & Syarat dikenakan). 

Sebarang tempahan dan pertanyaan sila hubungi:
Talian: 03 8949 8888 samb 1014/1028/1029/1053 
WhatsApp: +6011-5685 5608 


0 Pandangan: