Musim Menikmati Kuih Bulan Dan Dim Sum Sepuasnya Di Dynasty Restaurant

7:00 PG Maha Mahu 15 Comments

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Dah nak tiba musim mid-autumn atau orang kita panggil petengahan musim luruh selalunya tak silap bulan September. Jadi selalu kalau masyarakat Tionghoa meraikan dengan membuat tradisional. Tapi kena dengan perkembangan teknologi macam-macam cara lebih mudah untuk sediakan kuih tradisi ini. 


Bersempena dengan perayaan ini Restoran Dynasty yang terletak di level 1 Renaissance Hotel Kuala Lumpur menyediakan sajian istimewa masyarakat Tionghoa iaitu Kuih Bulan. Kuih Bulan atau mooncakes adalah hidangan istimewa tradisional dan mesti makan semasa perayaan sama ada yang dipanggang secara tradisional atau snowskin.

Pesta Kuih Bulan 


Menawarkan pelbagai rasa iaitu 14 jenis kuih bulan panggang dan snowskin menggunakan bahan-bahan semulajadi dan trasidional seperti Pandan Lotus Paste dengan Yolk Single Salted, Gula Putih Lotus Paste dengan Yolk Salted Tunggal, Kacang & Biji Aneka dan Paste Red Bean adalah menu wajib pada setiap tahun.






Selalu korang boleh nikmati kuih bulan rasa tradisional yang diperbuat daripada paste benih teratai yang ditanam dengan kuning telur masin. Namun bagi memenuhi kehendak rasa yang lebih moden tapi masih mengekalkan penyediaan ditambah dengan rasa baru yang mengasyikkan untuk musim ini termasuk rasa rendah gula dengan Lotus Chestnut dan rasa Buah Naga & Lotus Paste serta dengan rasa buah Mangga juga rasa Durian.





Korang boleh nikmati makanan mooncakes ini direstoran bermula 16 Ogos hingga 24 September 2018 seperti mana Maha telah cuba. Korang juga boleh order dan mereka akan hantar kepada anda. Juga mereka ada membuka jualan secara langsung bertempat di Mid Valley Megamall bermua dari 6 hingga 24 September 2018.

Makan Dim Sum Tanpa Henti


Selain itu juga korang boleh nikmati citarasa Dim Sum yang dimasak untuk dimakan bersama-sama nasi goreng atau mi sepanjang hari bersempena promosi ini juga. Dengan lebih daripada 30 tahun pengalaman kuliner, Dim Sum Chef Chong Foo Tuck membuat semua dim sum dari awal setiap hari. Dia hanya menggunakan bahan berkualiti tinggi dan segar untuk memastikan hanya Dim Sum unggul dengan rasa yang hebat yang dihasilkan di dapurnya.




Pilihannya terdiri daripada kukus, dibakar dan digoreng serta pemilihan pelbagai vegetarian. Paling popular Shang Hai Dumpling yang dikukus dalam stok adalah mesti ada dalam mana-mana pesta Dim Sum. Dimakan semasa masih panas, normanya ialah merobek nafsu di sebelahnya dan memecahkan sup sebelum memakannya. Terdapat juga cincangan kuning telur masin yang meleleh keluar dari bijan hitam kukus, roti kukus dengan kastard hanya lazat.



Tetamu boleh memilih dari pilihan 35 menu yang lazat. Tidak peduli apa yang Dim Sum dipilih, pastikan anda tidak ketinggalan dengan Dim Sum kegemaran sepanjang masa Chef Chong termasuk Wok-fried Radish Cake dengan Udang dan Kacang Kering, Nasi Lemak Kukus Tradisional dan Signature Biskut Chive.



Harga untuk hidangan Dim Sum ini hanya RM43.80 nett setiap orang. Makanan yang lazat ini disediakan setiap hati Isnin hingga Sabtu dari jam 12.00 tengah hari hingga 2.30 petang dan untuk makan malam pula dari pukul 6.30 petang hingga 10.30 malam sehingga 31 Oktober 2018. Jadi tunggu apa lagi cepat sementara masih promosi dan tawaran makan kuih bulan dan juga Dim Sum kat Renaissance Hotel Kuala Lumpur.

Tempahan Kuih Bulan dan juga makan Dim Sum boleh hubungi :
Tel : 03-2771 6692
Email : rhi.kulrn.fb@renaissancehotels.com






Anda juga suka post ini...

15 ulasan:

  1. Suka makanan cina ni tapi kalau nak makan nak kena cari yang halal lah. Selalu Mohd Chan tu lah. Sekarang ni ada option boleh makan kat sini pulak la.....

    BalasPadam
  2. waa menarik ni! memang favourite qeela dimsum dan kuih bulan, seronok betul if dapat try dan makan pelbagai jenis yang ada tu kan. harga pon not bad tu, insyaAllah nanti boleh try makan kat situ 😃

    BalasPadam
  3. Sedapnya dim sum. Merecikkkk . Alamak kuih bulan ni ada macam2 inti semuanya nampak sedap. Nak try la makan kat sini

    BalasPadam
  4. Mercik hawau laaaa semua gambar2 tu ha...sajer buat akak terliur kan..dah la akak suka dimsum...Maha jahat x ajak akak pun..sampai hati...takpe la ajak Ayu la makan kat sini

    BalasPadam
  5. Kuih bulan aku kureng sikit, tapi kalau dapat dimsum, memang mengadap puas-puas..dapat lak pakej buffet, kalau buffet nak try semua.

    BalasPadam
  6. seriously, Maha, aida x pernah ngap kuih bulan.
    now baru tahu ada yg halal. before this just tahu kuih bulan ni dikaitkan dgn hari kebesaran bangsa cina.
    nanti mau cuba la. tak cuba, tak tau, kan...
    dimsum???!!! all time feveret lah. lelebih dpt yg fresh, bukan frozen. bertambah ler jawab nyer.
    lupa diet ha ha ah ha :)

    BalasPadam
  7. Wahh sedap nya kuih bulan dan dim sum tu. Tahun ni tak berkesempatan lagi makan kuih bulan. Ingat ada yg nk pelawa kita makan...tunggu2 tak ada pun..huhuhu. Tak apa lah..nanti kita gi lah sendiri cr kuih bulan tu

    BalasPadam
  8. Sedapnya kuih bulan..dah lama xmkn..fav saya yg egg yolk tu..weekn ni nak cari la...dimsum pun fav saya sangat...dapnya

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum dan selamat pagi dari Ibu, Ibu pun tak berapa minat nak makan kuih bulan. Tiap tahun kami di pejabat ni akan datang vendor jual kuih bulan. Ramai kawan pejabat chinese yang beli

    BalasPadam
  10. Mama singgah blog walking, wah makan dim sum memang sedap kalau dapat yang panas dan ada pebagai pilihan inti. Mama cari yang halal baru dapat makan tanpa was was

    BalasPadam
  11. Saya tak berapa minat sangat nak makan kuih bulan, tapi kalau dim sum tu boleh tahan juga kalau yang sedap filling nya

    BalasPadam
  12. Allahu, makanan paling suka Dim Sum kot! Sedaknyoooooooooo... Kuih bulan tu onie makan yang kacang hijau je, selain dari kacang hijau tak berapa sangat.. Hehe

    BalasPadam
  13. Wah nampak sedap smua kuih bulan tu.. Tringin nk try yg lotus & yolk salted... Perisa lain dh penah...dimsum pon nmpk menyelerakan je... Makan feberet wawa smua ni tauu

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum wrmbth dan selamat pagi dari Maznee, apa khabar tuan maha mahu. Dah sampai musim moon cake dan dim sum ya. Kalau teringin bolehlah cuba kan

    BalasPadam