Resepi Masak Kari Makanan Laut Mak Siti Membuat Hati Suami Terpikat Selalu

8:00 PG Maha Mahu 15 Comments

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Mana korang semua belajar memasak sebelum ini? Adakah dari youtube, atau dari mak sendiri atau memang dah pandai memasak. Kalau Maha mula belajar mesti lah dari mak sendiri kerana masakan mak adalah terbaik di dunia.


Cuma sebelum ni Maha banyak guna rempah-rempah biasa sahaja. Kadang-kadang tak guna rempah pun pakai masak ikut selera jer. Masakan tetap jadi tapi rasa tu kurang daripada biasa. Jadi kali ni Maha dah ketemui rahsia nak masakan lebih sedap dan lebih terasa rempahnya. Kawan yang rekmenkan serbuk rempah Mak Siti ini.


Mula-mula tu tak percaya rasa macam biasa tapi bila dah guna masak sendiri baru tahu kesedapannya. Memang kata orang pengalaman sendiri itu lebih berharga. Maha mula masak rempat Mak Siti ni untuk makanan laut. Sebab Maha suka makanan laut jadi cubalah serbuk rempah Kari Makanan Laut Mak Siti ni.

Bahan-bahan memasak kari makanan laut


Kalau tengok bahan-bahan untuk memasak pun tak banyak sebab dalam rempah ratus tu dah lengkap. Kalau korang masak guna rempah kari ni dalam rempah tu sendiri dah ada daun kari tak perlu masukkan lagi daun kari. Jom tengok bahan-bahan yang Maha gunakan.


25 gram Serbuk Rempah Kari Makanan Laut Mak Siti
250 gram Udang Segar
250ml Santan
1 biji Bawang Kuning
1 inchi Halia
2 ulas Bawang Putih
8 biji Kacang Bendi
2 sudu Minyak Masak
Garam secukup rasa

Tu bahan-bahan yang Maha gunaka kalau korang nak masak makanan laut lain seperti ketam, sotong, atau ikan pun boleh guna rempah ni. Kalau tak nak gantikan kacang bendi dengan kentang pun boleh terpulang pada selera masing-masing.

Cara-cara penyediaan masakan kari makanan laut


Sekarang cara-cara nak memasak pulak Maha suka sediakan video sebab lebih mudah dan cepat. Jadi apa kata korang tonton video yang telah Maha sediakan ini untuk memasak resepi ni. Kejap jer tak sampai 2 minit tonton sampai habis ok.


Mudah tak caranya nak memasak kari makanan laut ini. Kalau kita campur semua makanan laut ini pun boleh tak jadi masalah selagi kita menggunakan rempah Mak Siti. Tengok karinya lebih pekat dan kuning yang nyata. Membuka selera sangat sebab tu tajuk post ni memikat hati suami. Petua orang dulu-dulu nak pikat hati suami melalui masakanlah.


Jadi lepas ni sapa-sapa suri rumah boleh cuba rempah Mak Siti ni dijamin sedap. Kalau nak belu boleh dapatkan di pasar raya seperti Tesco, AEON AEON Big, Hero, Sogo, CS Brother, Gaint dan kedai-kedai runcit berhampiran anda.



Tapi sekarang mudah boleh buat pembelian secara dalam talian, Surirumah tak perlu keluar penat-penat order sahaja melalui laman tertera ni :-

Facebook : www.facebook.com/rempahratusmaksiti
Instagram : @restoranrempahkarimaksiti
Website : www.maksiti.com
Tel : 0111 6026692 (Dhia)








Anda juga suka post ini...

15 ulasan:

  1. Sedapnya Kari Udang tu tapi sygnya terpksa kuburkan keinginan mkn seafood..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lah kenapa tak apa boleh ganti makanan lain sebab Mak Siti ada byak rempah2 lain hehehe..

      Padam
  2. Mahaaa...sempat wat videooo.....tq mahaa... ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Video simple jer hehehe memang suka buat video tq tu....

      Padam
  3. Ramai kata rempah ni sedap..ada blogger buat mee kari pakai rencah ni...saya nak try la nanti.

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang sedap sebab rempahnya asli dan rasanya menarik...

      Padam
  4. Terliur tengok ni abg Maha.... rempah siti memang best tapi tak semua tempat ada... sobsss

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehehe tapi dah banyak tempat ada kena cuba tau baru tau sedapnya..

      Padam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  6. Belum pernah lagi cuba guna Rempah Kari Makanan Laut Mak Siti ni... Nampak macam best jer... Boleh cuba ni... ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni pun firstime cuba selalu pakai hentam kromo jer hehehe yang ni dijamin sedap..

      Padam
  7. The dish looks great! I like seafood and fresh shrimps is a great choice.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes me to like fresh seafood.. Thank you.

      Padam
  8. Wahhh.. senangnya masak dengan Mak Siti ni... Nampak mengiurkan.. Tu belum cuba lagi.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau senang lepas ni boleh lah cuba hehehe...

      Padam