'Skim Rumah Pertamaku' Peluang Golongan Muda Beli Rumah

8:29 PTG Maha Mahu 12 Comments

Hari ini ada berita gembira kepada semua pemuda dan pemudi seluruh negara, kerajaan mengumumkan Skim Rumah Pertamaku di sasarkan kepada golongan muda yg mahu membeli rumah untuk pertama kali. Sebelum ini nak beli rumah pasti byk syarat2 yg dikenakan dan paling penting kena ada 'down payment', namun dengan skim ini semua boleh miliki rumah dengan pinjaman 100% daripada institut kewangan yg sah sahaja.


Syarat2 yg dikenakan untuk memohon membeli rumah melalui skim ini...

1) Umur tidak lebih dari 35 tahun
2) Warganegara Malaysia
3) Pembelian rumah untuk pertama kali sahaja
4) Bekerja tidak kurang dari 6 bulan dan disahkan oleh majikan
5) Gaji tidak melebihi RM3000 sebulan.
6) Pembelian rumah bernilai dari RM100 ribu - RM220 ribu sahaja

Syarat umum yg dikenakan kepada meraka yg mahu membuat pemohonan. Namun masih ada lagi syarat2 yg dikenakan oleh institut kewangan untuk pemohonan bagi skim ini. Tapi PM kita telah bagi peringatan kepada pihak institut kewangan agar tidak merumitkan dan melambatkan proses permohonan ini walaupun ia tidak memberikan keuntungan yg banyak kepada mereka.

So kita sebagai rakyat Malaysia yg layak ini jng melepaskan peluang untuk menggunakan skim yg sedia ada ini. Diharap ia tidak disalah gunakan oleh pihak2 tertentu untuk mengaut keuntungan tak kiralah daripada pihak pemaju, agent penjual rumah, dari pihak bank mahupun pihak2 yg cuba menipu untuk mendapatkan skim ini. Usaha kerajaan nak membantu rakyatnya apa lagi kita mahukan...

Update :- Jika anda minat nak memohon skim ini boleh pergi terus ke bank yg berkaitan atau layari laman ini.

Anda juga suka post ini...

12 ulasan:

  1. saya nak jugak.... tp, stdy pun belom abes lg!! rrrr

    BalasPadam
  2. wow....mcm lazat jer bunyiknyer...

    BalasPadam
  3. alhamdulilah ada peluang macam ni diberikan pada mereka yang baru melangkah ke dunia pekerjaan dan juga mereka yg mempunyai kemampuan yg terhad ..jom ramai2 ambil kesempatan peluangh yg ada~

    BalasPadam
  4. kalu keje gomen leh mohon ker?

    BalasPadam
  5. Tanpa Nama09 Mac, 2011

    baru bace pper ari ni..
    bgus diprknalkn skim ni..

    BalasPadam
  6. yahuuu mady nak beli umah plak..

    BalasPadam
  7. Untuk maklumat lebih lanjut kawn2 boleh layari laman ini www.srp.com.my di dalam ni semua persoalan anda bole dijawab..

    BalasPadam
  8. kena kerja dulu la gamaknya

    BalasPadam
  9. bagusla kerajaan Malaysia niee..tahu kesusahan rakyatnye yg susah nak mmbeli rumah..

    BalasPadam
  10. org muda skrg ni byk tbeban dgn hutang...tp rumah tu sngt pnting.

    pandai2 lah urus kn kwangn. hdup bjimat crmat n cuba utk krgkn bban hutang

    BalasPadam