Pahang dan Banjir

Bak kata pepatah bagai aur dan tebing, bagai isi dan kuku. Saling memerlukan dan saling bergantung antara satu sama lain. Tapi tu untuk perkara2 yg baik lah kan. Tapi kalau untuk melakukan perkara buruk boleh ker kita gunakan pepatah tu huhuhu. Bukan nak cite pasal pepatah melayu tapi kalau tgk pada tajuk entry pasti ramai yg dah tahu apa tujuannya. Berentetan dengan musim hujan dan banjir kat selatan dan sebahagian pantai timur tanah air aku juga terasa tempiasnya.


Aku ni anak jati Pahang tapi tak reti loghrat Pahang mcm mana huhuhu.. Al-maklumlah anak generasi kedua Felda dah mcm2 campurnya hehehehe.. Tapi kg aku juga terasa tempias banjir yg melanda. Kalau kg aku nak ke Bandar Ikan Patin lebih kurang 20minit. Bandar Ikan Patin mesti ada yg tak tahu tapi itu lah bandar Temerloh Pahang hehehehe.. So sekrang masih mood bercuti dan berada di kg sempat jalan2 kat bandar untuk lihat kesan banjir. Tak seteruk mana cuma keadaan dah semakin pulih.


Aku sempat lah shoot beberapa kawasan yg dapt tempias banjir kerana kenaikkan air sungai Pahang secara  mendadak. Boleh tgk gambar2 yg aku sempat ambil di jeti sungai Pahang dan juga di Esplanade Temerloh Sungai Pahang.





Itu selepas 2 hari aku blk baru lah dpt rasa cuaca panas dan juga cahaya matahari. Sebelum ni hujan tanpa henti kata family aku. So layan lah pic2 yg sempat aku ambil ni untuk laporan banjir di daerah Temerloh Pahang.





{ 16 comments.. read them below or add one }

URY URY 05 February, 2011
Zaman dulu2 banjir ni terkenal dan biasa di Kelantan dan Trengganu. Tapi, skrg ni Pahang, Johor, Melaka, Negeri 9 dan lain2 pun dah asyik kena banjir...
Ada kajian ke mengapa mcm tu...?
::FAIZ FARISH:: ::FAIZ FARISH:: 05 February, 2011
kalau banjir, penyakit mudah merebak....
nub nub 05 February, 2011
mesti ikan patih bersepah an.. hhaha
Afzainizam Afzainizam 05 February, 2011
┏〓〓┓┏〓〓┓┏〓〓┓
Wish you healthy always
┗〓〓┛┗〓〓┛┗〓〓┛
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
Saya menyeru kepada semua sahabat untuk sama-sama kita berdoa bagi keselamatan dan kesejahteraan para pelajar dan rakyat Malaysia di Mesir.Semoga Allah swt melindungi mereka semua dari segala malapetaka dan bahaya
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

uihhhhhh air dah naik dah nampaknyerrr... kena buat langkah berjaga-jaga
Al Al 05 February, 2011
terpikir gk ape yg URY komen tu?

bnjir skrg da x ikut tmpt dan musim mcm dlu2 dh
.:padie_eyla:. .:padie_eyla:. 05 February, 2011
takot nye bila banjir. huu. hati2 semua.
Shukjessa Shukjessa 05 February, 2011
pahang masih state yg dlm banjir sebab pahang sungai banyak, paya pun banyak. kalo rujuk google maps boleh tengok kawasan2 berlopak air merata di pahang.

tambah lak skang sungai dah tak macam dulu, byk sampah, bila hujan mmg la banjir.

aku haritu pon balik kampung di temerloh, nengok air sungai memang ngeri gak naiknye. tapi tak boleh lawan yang dulunya, air sungai pahang sikit je lagi nak melimpah atas jalan raya.

nak buat gone yak~ uwan koi dekat situ, banjir ke dok ade kenduri kene la balik gak. naseb naseb =)
z o u l z o u l 06 February, 2011
kg saya tak banjir pon..sungai phg di belakang rumah saya..saya anak mak saya..bukan anak pokok jati
nazirulhazwan~ nazirulhazwan~ 06 February, 2011
kampung den kt kelantan dan tak banjir cm dulu da, hilang da keseronokan men air mase banjir.uuahauha
Shahazrin Shahazrin 06 February, 2011
pohpaleh... air besor..
AkuMuzikFilem AkuMuzikFilem 08 February, 2011
Oh temerloh tempat ayahku. hehe. mujur la bentong tak kena camni. tapi ada masa, naik juga airnya.
SyedGraphiX SyedGraphiX 09 February, 2011
slalu mandi kat sni time kecik2 dlu.haha
finaz finaz 09 February, 2011
wooww,,banjir,,he,,he,,
fnaz anak phang tapi x pndai cakap logaht phang jugak,,
pelik sangat,,he,,he,,