Bila Kita Kitar Semula Apa Jadi - [Inovasi]


Di sini ialah satu rangkuman beberapa laman-laman web dan blog yang menawarkan tip-tip inovatif mengenai kitar semula dan menjelaskan apa yang terjadi apabila kita kitar semula. Bukan sahaja kitar semula untuk menjaga alam sekitar semata2 tetapi byk perkara lain yg boleh digunakan. Lihat lah link-link yg telah disediakan untuk rujukan anda




Laman web yang menyediakan tip-tip inovatif

Ia mempunyai satu senarai tip-tip popular untuk kitar semula. Ia termasuk penyelesaian inovatif seperti menggalakkan anak-anak anda untuk penggunaan barang-barang seperti tuala kertas dan datang melimpah-limpah ke kelas-kelas seni, atau menderma produk-produk untuk artis-artis eko tempatan


Laman yang memberi cadangan untuk mengkitar semula

Kitar semula mempunyai berbagai-bagai tip-tip untuk pelbagai produk di kitar semulakan. Hanya klik pada butir gambar membaca cadangan-cadangan yg diberikan kepada anda untuk mengitar semula barang2 tersebut.



Laman yg menunjukkan kitar semula menjadi barang

Ia mempunyai video-video yg banyak menjelaskan bagaimana untuk kitar semula dan apa yang terjadi untuk produk-produk kitar semula yg telah anda lakukan.




Laman ini mengajar pengguna membeli dengan cara yg betul

Ia menyenaraikan empat cara di mana pengguna-pengguna boleh ‘membeli degan betul'. Membeli product mesra alam dan faedah-faedah produk itu untuk anda kitar semula ia. Laman ini mencadangkan pengguna membeli produk-produk dengan pembungkusan minimum atau pembungkusan yg dibuat dari bahan-bahan kitar semula.



Laman menyediakan produk-produk yg betul 

Ia mengandungi satu senarai produk termasuk peralatan elektrik seperti pencetak-pencetak dan komputer-komputer yang menggunakan kurang kuasa, dan kamera digital membuat dari satu peratus kitar semula polikarbonat



Laman yg menyediakan panduan product kitar semula

Ia membenarkan anda untuk menengok-nengok produk-produk kitar semula meliputi kelengkapan bilik mandi, dan kepada semua peralatan. Anda kemudiannya boleh memilih produk dan melawat laman web syarikat yg dipamerkan



Senarai-senarai tapak ini 100 laman-laman web terbaik pada kitar semula untuk lebih banyak maklumat teratur dan tip-tip mengenai kitar semula

So tanggungjawab kita pula untuk memilih cara kita dan juga menjaga alam kita dari terus dicemari oleh kita sendiri tanpa sedar. Khidmat nasihat ini dari Mah@mahu renung-renungkan dan selamat berblog.



6 comments.. read them below or add one

El-Zaffril El-Zaffril 29 June, 2010
Bagus la blog kau ni... banyak info
Hezesuze Hezesuze 29 June, 2010
mak aii byk nye info Mady oii...sorryy baca sikit jek...huhu

p/s ko xterjah pun blog akak kan..ermm
MM MM 29 June, 2010
Info kongsi ngan kawn2 semua..
dah terjah lah akak tgk lah comment apa hehehehhe...
Affan Ruslan Affan Ruslan 29 June, 2010
Salam bro.
Owh byk ek laman web pasal kitar semula ni
donnyien donnyien 29 June, 2010
Salam kenal,
Aku support kerajaan ttg 'go green'tu..utk masa depan anak2 kita betul tak?
syaf syaf 01 July, 2010
aku lemah betul info2 cam nih