"EOS" Apa tu? - [Teknologi]


Minggu ini untuk bahagian teknologi kita akan berkenalan dengan satu lagi keluaran camera digital DSLR keluaran Canon. Bukan nak promote tapi nak kongsi info sikit ok. Lebih dikenali sebagai EOS Digital adalah dari product baru yg diberinama EOS 1000D (Kit EFS 18-55mm IS). Ciri2nya disenaraikan seperti dibawah ini:


                                                   1. 10.1 megapiksel Sensor CMOS
                                                   2. 3.0 fps
                                                   3. AF 7-poin
                                                   4. ISO 100-1600
                                                   5. Sistem pembersihan bersepadu EOS
                                                   6. Paparan LCD 2.5" dengan mod Live View
                                                   7. Harga *RM 1899.00 sahaja


Kamera ini mengandungi ciri2 seperti merakam gambaran lebih jelas walaupun pada kedudukan yg terlalu dekat. Menjadikan gambar bersaiz portrait lebih jelas dengan tangkapan lebih tinggi resolusinya. Boleh membuat fokus tangkapan lebih senang and lebih jelas sehinggi 5 @10 kali zoom. Mempunyai skrin LCD 2.5" TFT LCD mengandungi 230,000 titik kristal yg lebih jelas. Ciri2 menu yg lebih mudah sesuai untuk pengguna baru yg ingin menceburi bidang photographi ini dan mempelajari cara tangkapan lebih bekesan. Ini disokong dengan harga yg lebih murah mampu milik oleh mereka yg baru serta jaminan sehingga *2 tahun.



Contoh gambar yg di ambil menggunakan EOS 1000D


Selain itu terdapat lagi berberapa jenis camera lagi dari keluarga yg sama telah dikeluarkan dgn ciri2 yg berbeza untuk pengguna. 

                                                EOS 500D (Kit EFS 18-55mm IS)

                                        1. 15.1 megapiksel Sensor CMOS
                                        2. 3.4 fps
                                        3. AF 9-poin
                                        4. ISO 100-3200
                                        5. Video definasi tinggi (1920x1080)
                                        6. Sistem pembersihan bersepadu EOS
                                        7. Paparan LCD 3.0" dgn mod Live View
                                        8. Harga *RM 2,888.00

                                                   EOS 550D (Kit EFS 18-55mm IS)

                                         1. 18.0 megapiksel Sensor CMOS
                                         2. 3.7 fps
                                         3. AF 9-poin
                                         4. ISO 100-6400
                                         5. Video definasi tinggi (1920x1080)
                                         6. Suntingan Video
                                         7. Sistem pembersihan bersepadu EOS
                                         8. Paparan LCD 3.0" dgn mod Live View
                                         9. Harga *RM 3,113.00


* Untuk maklumat lebih lanjut layari www.canon.com.my






   

{ 7 comments.. read them below or add one }

aly aly 22 May, 2010
nti nak kumpul siket lagi duit nak beli yg first tu ^_^ berbaloi-baloi tak utk sy yg org baru dlm dunia ni? (:
SyAMIL SyAMIL 22 May, 2010
kite nak bli nikon d3000.. huk3..
El-Zaffril El-Zaffril 24 May, 2010
Wah... nak beli nikon D90
shahrilmahusin shahrilmahusin 24 May, 2010
khari... abg skrg mmg guna dslr 1000D canon ni...mmang puas hati... RM1800 abg beli... jaminan 2 tahun... 8GB memori dia... hasil2 snap boleh tgok dlm FB abg...
MahaMahu MahaMahu 25 May, 2010
thaniah sapa yg dah beli and bakal beli boleh beli tapi bukan kat saya kat pengedar yg sah ehhehehehe...
Mujahadah Mujahadah 16 December, 2010
suka tgk entry nieee... sbb jakun sikit baru dapat camera baru.. ngeee