Memaparkan catatan dengan label Mobile. Papar semua catatan

Terkejut Harga Nasi Campur Boleh Cecah Puluhan Ringgit Sepinggan Sila Viralkan

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Hari ni bukan Maha nak buat aduan tapi nak luah rasa hati sebab dah terkena pada diri sendiri. Baru-baru ini pergi makan kat sebuah restoran nasi campur biasa jer ada jual pelbagai jenis masakan Melayu. Tak pernah pergi sana tapi sebab tengok ramai orang datang mesti sedapkan.


Jadi Maha singgah lah makan tengahari kat situ dengan mengidam nak makan lauk Daging Salai Masak Lemak, Paru Masak Sambal dan juga sedikit sayur Kangkung Goreng Belacan. Pastu order sekali dengan air Jus Tembikai sebab nak hilangkan dahaga.

Gambar sekadar hiasan

Time syok ambil tu biasalah tengahari lapar sangat memang niat nak makan jer. Pastu bila dah ambil semua tu kena pergi bayar dulu sebelum makan korang tahu berapa mereka cas untuk semua tu. Memang terkejut beruk sebab harganya RM15.50 tuk semua tu. Korang rasa berbaloi atau mereka cekik darah.

Gambar sekadar hiasan

Terus rasa mood nak makan masa tu hilang dan jadi makan tu semua tak sedap langsung sebab harga memang tak berbaloi. Makan pun dalam keadaan terpaksa jer sebab dah ambil dan kena bayar tak kan nak letak balik betul tak. Sudah lah tu tak letak tanda harga pada semua hidangan yang mereka sediakan.

Ikutkan hati ni memang Maha nak tularkan sahaja nama restoran tu kat facebook tapi terfikir ia akan untungkan restoran tu. Sebab selepas tular jer kat sosial media mereka makin popular dan makin ramai pengunjung datang makan. Sebenarnya ada satu cara untuk buat aduan kepada masalah seperti ini. Maha buka handphone dan nampak applikasi Ez ADU KPDNKK yang pernah download sebelum ni. Apa lagi Maha dah daftar kat situ dan terus buat report kat dalam apps tu hari tu juga.


Maha tak pernah guna ini pertama kali nak guna apps ini rupanya ia sangat mudah. Kita boleh membuat pengaduan dengan 5 langkah sahaja iaitu dengan login sebagai pengguna berdaftar, memasukkan butiran aduan, laporan aduan dan seterusnya membuat geo tagging lokasi kedai serta ambil gambar kedai juga gambar resit sebagai bukti.


Lepas tu aduan kita akan terus hantar ke KPDNKK dan mereka akan menyiasat. Selalu satu aduan mengambil masa tak lama dan Mahanya kes ini baru lagi dah ia masih dalam siasatan. Biar pemilik restoran ni kena ambil tindakan sewajarnya kerana mengenakan harga yang tidak sepatutnya juga tak letak tanda harga pada makanan.


Korang pun lepas ni boleh buat macam ni jer tak perlu nak tular atau sebar kat sosial media kerana ia akan buatkan perkara itu tambah lebih buruk. Lepas ni korang boleh muat turun applikasi Ez ADU KPDNKK kat Android atau iOS korang secara percuma jer. Boleh klik kat link bawah ni terus boleh muat turun.


Friend of KPDNKK (FOK)


Lepas tu mereka ada juga applikasi Friend of KPDNKK yang korang boleh muat turun kat telefon pintar korang. Ia adalah applikasi untuk kita menjadi sebagai pemerhati bebas luar sana terhadap harga barang di tempat kita sendiri dan melaporkan kepada KPDNKK.


Maha dah daftar jadi ahli dan bila korang dah jadi ahli ada keistimewaannya tau korang akan dapat Kad Friend of KPDNKK dan dari kad tu korang boleh menikmati diskaun istimewa ke atas produk / perkhidmatan yang ditawarkan oleh premis yang mengambil bahagian dalam program istimewa ini.


Kepentingan menjadi ahli ni ia melatih kita menjadi pengguna yang prihatin dan sentiasa peka kepada harga barang supaya kita dapat mengawalnya. Jadi tunggu apa lagi muat turun sekarang kat sini. 

 

Applikasi Paparan Harga


Setelah jadi FOK tu korang boleh masuk dalam satu lagi apps dari KPDNKK iaitu Paparan Harga. Cari jer kat telefon pintar korang pastu muat turun. Apps ini adalah untuk kita pengguna menjadi lebih baik membeli produk dan barangan harian manakala pada masa yang sama membantu untuk mengurangkan perbelanjaan dan kos hidup kita.


Macam mana lak tu? Sebab dalam apps ini ada lebih daripada 500 jenis senarai barang yang telah diupdate setiap hari dari segi harga yang kita boleh pilih dimana lokasi berhampiran kita. Jadi bila kita dah tahu mana ada jual harga barang murah yang kita nak so boleh terus pergi beli kat sana.


Contohnya macam Maha cari kat bawah ni buah Jambu Batu Tiada Biji area Cheras Kuala Lumpur. Apps ini akan senaraikan semua pasaraya yang menjual buah tersebut dan harga terkini. Jadi korang tahu mana yang lebih murah dan boleh terus beli kat sana.


Juga korang boleh cadangkan lokasi baru jika korang rasa ada yang lebih murah lagi dalam apps ini. Mudah bukan dan sangat membantu terutama keluarga yang nak berjimat ketika membeli. Maha suka guna apps kat telefon ini sebab boleh cari dihujung jari jer. Muat turun kat sini sekarang secara percuma.






Syurga Makanan Kampong Baharu Kini Dalam Applikasi Mobile

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Kuala Lumpur ni mana tempat special korang untuk cari makan tak kiralah waktu malam ker atau hari cuti. Mesti ramai senaraikan Kg Baharu kerana kat situ begitu nostalgik dengan pelbagai pilihan makanan yang menarik dan sedap bukan.


Kg Baharu yang padat dan begitu banyak tempat makan bagaimana kita nak tahu restoran atau tempat makan tu sedap atau ramai peminat. Kini Perbadanan Kampong Baharu memperkenalkan satu mobile applikasi yang lebih dikenali sebagai Kampong Baharu Food Heaven. Applikasi ini boleh dimuat turun secara percuma dalam telephone pintar korang.

   

Maha tahu jer pasal apps ini terus muat turun sebab nak tahu apa menariknya apps ini. Apps ini baru tahu lepas diperkenalkan kepada umum untuk memudahkan kita ketahui tempat makan best dan pilihan ramai. Sebab konsep utama apps ini yang Maha nampak ia lebih kepada pengenalan tempat makan mengikut kategori sarapan pagi, makan tengahari dan juga makan malam

    

Ada senarai restoran tak ikut turutan lah tapi bila kita klick kepada butiran lanjut kita boleh ketahui lebih tentang restoran tu. Ada senarai gambar menu yang mereka sedaiakan kat restoran tu. Juga ada beberapa perkara yang korang boleh buat bila baca tentang satu-satu restoran tu seperti buat panggilan, cari lokasi restoran, layari website dan facebook restoran tersebut, membuat rating dan review tentang restoran tesebut juga mencari parking.

      


Bagulah kat sini sebab korang boleh rate restoran yang korang pergi makan kat Kg Baharu tu dan di situ nanti pengguna lain juga tahu dan boleh baca review korang tentang restoran tersebut. Rating dan review ini sebenarnya sangat membantu satu-satu restoran untuk naik dan tahu tahap service mereka. Jadi gunakan sebaiknya sistem yang ada dalam apps ini.


Juga korang boleh cadangkan restoran-restoran baru yang menarik ada di Kg Baharu yang masih belum ada dalam apps ini. So lepas ini memudahkan juga orang baru untuk cari makan kat Kg Baharu bila adanya apps ini. Cuma ada beberapa perkara yang boleh ditambah baik terhadap apps ini.


Pertama masa Maha layari apps ini ia agak tersangkut-sangkut ketika mahu skroll ke atas atau ke bawah. Agak perlahan dan juga kadang-kadang mengganggu kita untuk mencari sesuatu restoran tu. Juga mungkin mereka boleh buat system ranking dimana restoran yang mendapat review dan bintang banyak akan berada diatas dan menjadi top pilihan user. Jadi ia akan membuatkan banyak restoran bersaing secara sihat memberi service terbaik kepada pengguna. 


Itu jer lah setakat ni dan masih ada ruang penambah baikan di masa akan datang. Dengar cerita perancangan Kampung Baharu menjadi smart city menjelang tahun 2020 nanti akan menjadi realiti. Setakat ini nampak ada banyak perubahan yang positif di Kampong Baharu tu. Harap kita masih boleh lihat lagi di masa akan datang kampung tradisional Melayu di tengah-tengah kota raya. 






Peluang Menjadi Ambassador Melalui Aplikasi Mobile STUFFIEE

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Kita ni selalu jadikan sosial media sebagai alat untuk kita abadikan semua kenangan terindah terutama gambar yang paling bermakna dalam hidup. Contoh gambar pertama hari pengenalan dengan suami atau isteri mesti kita masuk dalam sosial media. Tapi bila dah 5 atau 6 tahun berkahwin mana kita nak cari balik gambar tu. Tak akan kita nak scroll satu-satu gambar sampai ke bawah betul tak.


Pastu pulak dalam satu sitausi seorang teman lelaki nak bagi hadiah kat girlfriend dia tapi tak tahu apa hadiah yang paling dia nak pada tahun tu. Tak kan boyfriend tu nak tanya pada girlfriend dia tak supprise lah kan. Habis apa yang korang buat? Nak korek sosial media dia sebab kat dalam tu ada beribu-ribu perkara yang dia nak pening juga bukan.


Korang rasa pernah alami situasi seperti ini mesti pernah kan. Maha sendiri pun kadang-kadang nak tengok gambar lama yang pernah post susah juga sebab kena cari satu-satu. Tapi kini tak lagi sebab ada satu apps yang terbaru dicipta untuk semua persoalan tadi. Apps ni konsepnya macam sosial media juga kerana kita dapat buat network dan juga menyimpan segala kenangan indah.

Menarik Tentang Stuffiee 

 


Korang pernah dengar nama aplikasi STUFFIEE. Ni adalah satu penyelesaian kepada perkara-perkara remeh tapi penting dalam kehidupan korang sebagai seorang kaki sosial media. Apps ni Maha baru cuba sebab terbaca dalam satu artikel tentang kelebihan apps ni.


Yang unik pasal apps ni setiap gambar atau video yang korang upload dalamnya boleh dikategorikan. Di antara kategori yang Maha tengok ada dalam apps ni iaitu Fashion, Food, Gadget, Hobbies, Whislist, Travel, Sport, Ride and others. Ni akan memudahkan korang untuk menyusun segala apa yang korang masuk dalam apps ni dan memudahkan untuk mencari mengikut kategori.


Lepas tu pulak ketegori ni ada lagi Sub Categories dalamnya untuk menyenyangkan lagi korang nak simpan. Contoh macam Maha selalu upload kategori Food nanti kat bawah tu pula ada sub kategori seperti Food, Drink, Tea, Coffee, Dessert and others. So nanti kawan-kawan yang tengok profile korang boleh search semua ni via kategori dan sub kategori sahaja tak perlu nak scroll semua gambar betul tak.


Lepas tu pulak apps ni macam Maha cakp tadi korang nak tahu apa list kegemaran kawan korang dia ada kategori Whislist. Kalau korang perasan tadi whislist gunanya untuk sebarang gambar atau video yang menjadi kegemaran korang atau barang kesukaan korang. So nanti kawan-kawan yang ada dalam list korang boleh tengok whislist ni untuk senang nak bagi hadiah masa harijadi atau masa majlis perkahwinan korang. Tapi jangan lah letak yang tak logik diakal hehehe.

Jadilah Yang Pakar


Dalam aplikasi STUFFIEE ni ada fungsi yang dipanggil AMBASSADOR WALL. Ambassador wall ini menjadikan anda seorang yang expert dalam kategori tertentu dan ianya berdasarkan likes, dislikes daripada kawan-kawan yang anda ada. Siapa taknak jadi expert dalam sesuatu kategori kan?

Contohlah macam Maha kalau selalu update pasal makan nanti orang lain nak cari tempat makan pasti akan rujuk profile Maha sebab tahu semua tempat makan yang Maha update dalam Stuffiee ini semua best-best dan sedap. So bila orang rujuk Maha mereka pasti akan like sebab suka gambar makanan yang Maha update betulkan. Dari situlah kita akan jadi mula mendapat perhatian dan seorang expertise untuk satu-satu kategori.

Cara nak menjadi Ambassador wall ni mudah sahaja korang perlu follow step yang Maha sediakan ini ok.

Langkah 1: Buka dinding Ambassador dengan add 200 rakan baru.
Langkah 2: "Stuffiee Ranking System" di aktifkan. Dimana sistem ini beroperasi berdasarkan penglibatan daripada rakan-rakan yang korang add tadi! Contoh sekiranya mereka rajin Share, Like atau Komen 
Langkah 3: Sentiasa aktif dalam posting dan enjoy.
Langkah 4: Semakin aktif korang, semakin tinggi rankin dan peluang untuk menjadi expert dalam kategori yang korang suka.


Seperti yang Maha sebut ia menggunakan sistem ranking. Terdapat 5 level rank untuk menunjukkan kedudukan korang dalam sistem ini dan paling bagus adalah level 5.
Level 1 : Lieutenant
Level 2 : Captain
Level 3 : Major
Level 4 : Colonel
Level 5 : General 


Jadi tunggu apa lagi muat turun sekarang aplikasi STUFFIEE dalam Andriod korang. Muat turun secara percuma jer tak perlu apa-apa bayaran dan gunakan ia seperti sosial media biasa sangat mudah. Nanti dah guna sharelah kat kawan-kawan lain pulak ok.


Stuffie juga menganjurkan peraduan Stuffiee’s Photo Contest yang bermula 26 Feb 2017. Bagaimana nak sertai boleh ikut langkah-langkah ini :

  1. Muat turun applikasi Stuffiee di Google Play anda.
  2. Hantar gambar anda yang menunjukkan YOU ARE MOST PROUD OF pada applikasi Stuffiee anda.
  3. Sharekan di Facebook atau Instagram anda dan hastag #showstuffs.

Hadiah yang ditawarkan adalah wang tunai RM1,000 setiap 2 MINGGU untuk gambar  yang paling hebat yang ditunjukkan dengan hastag #showstuffs.

Dapatkan maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan layari:
Laman web: www.stuffiee.com
Facebook: www.facebook.com/stuffiee2016