Cucur Bawang Dan Cucur Udang Adabi Pilihan Mahamahu

Cucur Bawang Dan Cucur Udang Adabi Pilihan Mahamahu - Salam sejahtera kepada semua pembaca blog makan Mahamahu juga kepada rakan2 blogger sekalian. Bila duduk rehat petang2 hari minggu tiba2 felling nak makan cucur. Nak buat sendiri tak berapa pandai sebab tu Mahamahu cuba cucur udang segera khas daripada Adabi. Product keluaran Adabi ni dah lama ada kat pasaran dan byk jenis perisa ada, so Mahamahu petang tu cuba lah dua perisa yg cukup popular iaitu Cucur Bawang Adabi dan Cucur Udang Adabi.


Senangn jer sebenarnya nak sediakan cucur Adabi ini, Mahamahu tgk langkah2 yg di sedikan di belakng cukup mudah tak lebih 10 minit nak sediakan. Tapi Mahamahu suka tambah bahan2 tambahan lain untuk pastikan ia lebih sedap dan lain daripada lain. Untuk Cucur Bawang Adabi Mahamahu masukkan Daun Bawang dan juga Bawang merah untuk merasai lebih rasa bawang tu, Barulah kaw kaw nya rasa hehehe.


Cara nak sediakan mudah fisrt potong daung bawang dan juga bawang merah untuk di masukkan kedalam adunan tepung cucur Adabi. Gaulkan adunan tepung cucur Adabi dan juga potongan bawng tadi sehingga sekata. Lepas tu masukan air sejuk untuk adunan ni sebati, knp Mahamahu guna air sejuk kerana nak bagi kerangupan dalam adunan tu nanti hehehehe.




Lepas siap tu semua baru boleh goreng dalam minyak yang panas. Masa untuk menggoreng pun tak lama cuma 4-5 init sahaja untuk masak sekejap sgt. Bila dah rupa kuning kemasan boleh lah angkat dan toskan minyaknya. Mudah cepat an sedap pastinya Cucur Bawang Adabi lah.


Untuk Cucur Udang Adabi lak Mahamahu tak gunakan udang segar sebab Mahamahu nak rasa udang kering yg kuat dalam tu. Sebab tu Mahamahu gunakan udang kering yg telah di rendam dalam air. Caranya sama mcm buat cucur bawang tadi guna air sejuk untuk sebatikan campuran itu. Lepas tu boleh di goreng dalam minyak panas.

Cucu Udang Adabi

Cucu Bawang Adabi

Tara dah siap pun Cucur Bawang dan Cucur Udang Adabi untuk makan petang yg Mahamahu sediakan. Boleh makan dengan air teh atau kopi untuk rehat2 petang bersama keluarga dan kawan2. Simple tapi pastikan product Adabi lah baru sedap dan enak. Puas hati dapt makan masakan sendiri hehehehe.