Ronda-ronda di Desa Tercinta

Salam semua kawn2 dan juga pembaca blog Mah@mahu moga hari2 anda lebih bermakna dan lebih ceria selalu. Rajin2 lah singgah sini dan baca segala yg ada kat sini pastu comment nanti mana tahu anda leh dpt hadiah istimewa. Oppsss ada hadiah ker nak tahu kena tgk kat sini [klik sini] untuk maklumat lanjut jgn lepas peluang ke emasan ini.


Pasti ramai lagi masih mood2 nak cuti kan sebab awl tahun ni biasalah byk cuti perayaan masih hangat lagi. Baru ni cuti Maulidur Rasul dan Thaipusam. Kemudian org2 wilayah lak cuti sempenan dengan Hari Wilayah setiap 1 Feb. Lepas tu lak nak cuti untuk Tahun Baru Cina lak lagi lah lama cuti nyer hehehee.. Hidup kat Malaysia ni mewah dengan cuti jer. Tapi bagaimana kita mengisi masa cuti tu yg perlu untuk mendapatkan cuti yg bermanfaat pada kita sendiri.

 

Mah@mahu pun tak lepas peluang bercuti di sebuah desa kawn Mah@mahu. Masa tu melawat Taman Kucing [klik sini]. Terus lah sekali pergi menjelajah kg yg di beri nama Kg Padang di Rembau Negeri Sembilan. Tak jauh tapi best. Apa yg best byk perkara menarik maklumlah Mah@mahu ni org Felda tak terasa sgt suasana kg tu tapi kat Kg Padang ni memang best. Byk lagi tempat2 menarik dan suasan desa yg masih segar.


First sekali kalau dah kata org kg tu memang byk lah projek pertanian yg di usahakan. Kat kg kawn Mah@mahu ni kat situ org kg mengusahakan tanaman jagung. Betul lah kata bidalan "Balik kampung tanam jagung" memang org kg suka tanam jagung. Segar2 dan lazat2 jagung yg di tanam. Selain tu juga ada mengusahakan ternakan lembu dan kambing. Paling best bila tgk kambing berlarian tempiaran di kawasan padang dan ada juga kawasan rumah. Itu paling best mcm dalm video kat Youtube Mahamahu Channel.



Kalau dah ada tanah byk ni mesti usahakan kolam ikan kan. Kat sini lah kolam ikan tak seberapa besar tapi tgk hasil ikannya memang byk dan cukup seronok kalau time bagi makan. Bile lempar jer makanan meriah ikan2 tu makan hehehe.. Rasa mcm tak nak blk jer KL. Lepas tu bila dah petang pergi round2 desa jalan2 tempat2 menarik. Tak sangkakan kat Rembau ini ada tapak sejarah. Kalau sapa pergi mesti kena singgah ker Istana Rembau atau lebih di kenali sebagai Istana Raja Melewar. Wahhhh teringat zaman2 belajar sejarah Tanah Melayu dulu kan.


Pusing2 kat kawasan Istana ni dan juga sempat pergi singgah Makan Raja Melewar. Byk rupanya kawasan tinggalan sejarah yg ada kat sini. Tak sesal lah pergi. Lepas2 seronok ronda singgah tepi sungai sambil borak2 dan makan2 kat tepi sungai. Kat N.Sembilan ni org kata best makanannya adalah Masak Lemak Daging Salai. Tapi hari tu tak sempat nak makan tak apa lah lain kali singgah lagi ok.


Walaupun sehari kat sana memang best dan seronok. Dapat habis masa kat kg yg rasa suasana kg nya lagi. Boleh release tension sikit kan. Huhuh so moral off the story kawn2 yg masih ada kg pulang lah ke kg halaman masing2. Ingatlah asal usul kita dari mana agar kita berpijak di bumi yg nyata...


Follow Mah@mahu di sini..

Twitter : @mahamahu
Facebook : mahamahu
Instagram : Mahamahu
Youtube : Mahamahu