"Emping" ehhhh Jijiknya!!


Korang mesti tetanya2 apa itu emping? Aku bun baru belajar padahal aku ni org Pahang. Ini pun aku dpt tahu dari kawn housemate aku budak Pahang gak. Emping ni sebenarnya org kita panggil 'Telur Lalat'. Eeeeee jijik kan kalau tgk makanan ada telur lalat. Itu lah yg terjadi pada aku dan housemate baru2 ni.

Hari tu teringin sgt nak mkn ayam percik. So kawn aku ni tahu lah satu tempat best and sedap. Tapi salah kita org gak kot sebab beli makanan tepi jalan nye kedai tak tahu kebersihan dan juga keselamat makanan kat situ. Milik seorang pakcik dan anak dia pompuan yg bekerja di sebuh lori kedai. Pakcik tu memang ada kat situ hari2 menjual tapi memang sedap lah dia punya karipap panjang dan sedap RM0.50 jer sebijik huhuhu..

Balik ke rumah selepas beli ayam percik dan karipap pakcik tu, makan lah setalha dihidang kat atas meja. Selepas makan separuh ayam tu ternampak telur lalat. Eeeyek terus buang ayam tu jadi tak sempat nak ambil gambar sebagai bukti. Melayang duit RM4.00 untuk seketul ayam percik tu bukan rezeki aku. Tapi demi kesihatan terpaksa korbankan betul kan..

So bagi pendapat korang, perlu ker kita nak boikot kedai tu? Adakah perlu aku nak buat aduan kepada Kementerian Kesihatan atau badan pengguna. Tapi bukti tak ada dah buang. So aku cuma boleh boikot sahaja kedai tu lepas ni tak beli dah kat situ sungguh jijik. "Emping" ehhhh Jijiknya!!

{ 11 comments.. read them below or add one }

ShafiqIzwan ShafiqIzwan 29 January, 2011
pergh boleh tahan r. eei.
Hazari. Hazari. 29 January, 2011
jangan brenti nak beli lagi kat kedai tuh.. eh, x penah tgk pon telur lalat. hehh..
niesz niesz 29 January, 2011
ala..sedey nye..xpe2..lpas ni li kat tmpt lain ek..

updated entry : sendiri punya sendiri jaga
Mama Zharfan Mama Zharfan 29 January, 2011
ish, sgt geli ...kena hati2 bab2 mknn ni

jom join Heartbeat!
dD Fabulous | sitekateki dD Fabulous | sitekateki 29 January, 2011
mana picnya...kalau x tengok pic, bunyinya memang jijiksssss...
IHSAN KHAIRIR IHSAN KHAIRIR 29 January, 2011
rasanya cuba tegur la baik2 kedai tu supaya dia cuba improve kebersihan ke
mzhany mzhany 29 January, 2011
ooo emping tu telur lalat tuh...baru tahu ;)
Mohamadazhan hjDesa Mohamadazhan hjDesa 30 January, 2011
boikot ja, kita kan pengguna. kebersihan membentuk jiwa :)
misz sheyla misz sheyla 31 January, 2011
boikot...tapi better gtaw pakcik 2 supaya die upkan kdr kebersihan....huhu syian x dpt mkn :(
ZulkifliMN ZulkifliMN 31 January, 2011
emping tu telur lalat? telur lalat tu pulak macam mane?
MahaMahu MahaMahu 31 January, 2011
Tak post gambar telur lalak begitu menjijikan.. nak tahu search lah kat mr google ok byk...