"Emping" ehhhh Jijiknya!!

11:22 PG Maha Mahu 11 Comments


Korang mesti tetanya2 apa itu emping? Aku bun baru belajar padahal aku ni org Pahang. Ini pun aku dpt tahu dari kawn housemate aku budak Pahang gak. Emping ni sebenarnya org kita panggil 'Telur Lalat'. Eeeeee jijik kan kalau tgk makanan ada telur lalat. Itu lah yg terjadi pada aku dan housemate baru2 ni.

Hari tu teringin sgt nak mkn ayam percik. So kawn aku ni tahu lah satu tempat best and sedap. Tapi salah kita org gak kot sebab beli makanan tepi jalan nye kedai tak tahu kebersihan dan juga keselamat makanan kat situ. Milik seorang pakcik dan anak dia pompuan yg bekerja di sebuh lori kedai. Pakcik tu memang ada kat situ hari2 menjual tapi memang sedap lah dia punya karipap panjang dan sedap RM0.50 jer sebijik huhuhu..

Balik ke rumah selepas beli ayam percik dan karipap pakcik tu, makan lah setalha dihidang kat atas meja. Selepas makan separuh ayam tu ternampak telur lalat. Eeeyek terus buang ayam tu jadi tak sempat nak ambil gambar sebagai bukti. Melayang duit RM4.00 untuk seketul ayam percik tu bukan rezeki aku. Tapi demi kesihatan terpaksa korbankan betul kan..

So bagi pendapat korang, perlu ker kita nak boikot kedai tu? Adakah perlu aku nak buat aduan kepada Kementerian Kesihatan atau badan pengguna. Tapi bukti tak ada dah buang. So aku cuma boleh boikot sahaja kedai tu lepas ni tak beli dah kat situ sungguh jijik.

Anda juga suka post ini...

11 ulasan:

  1. pergh boleh tahan r. eei.

    BalasPadam
  2. jangan brenti nak beli lagi kat kedai tuh.. eh, x penah tgk pon telur lalat. hehh..

    BalasPadam
  3. ala..sedey nye..xpe2..lpas ni li kat tmpt lain ek..

    updated entry : sendiri punya sendiri jaga

    BalasPadam
  4. ish, sgt geli ...kena hati2 bab2 mknn ni

    jom join Heartbeat!

    BalasPadam
  5. mana picnya...kalau x tengok pic, bunyinya memang jijiksssss...

    BalasPadam
  6. rasanya cuba tegur la baik2 kedai tu supaya dia cuba improve kebersihan ke

    BalasPadam
  7. ooo emping tu telur lalat tuh...baru tahu ;)

    BalasPadam
  8. boikot ja, kita kan pengguna. kebersihan membentuk jiwa :)

    BalasPadam
  9. boikot...tapi better gtaw pakcik 2 supaya die upkan kdr kebersihan....huhu syian x dpt mkn :(

    BalasPadam
  10. emping tu telur lalat? telur lalat tu pulak macam mane?

    BalasPadam
  11. Tak post gambar telur lalak begitu menjijikan.. nak tahu search lah kat mr google ok byk...

    BalasPadam