"Pavilion Malaysia" Apa dah jadi? - [Binaan]

Binaan Pavilion Negara China Paling unik.

Ni nak cite bukan pasal Pavilion yg tersergam indah di Jalan Bukit Bintang KL, tapi nak cite pasal binaan Pavilion yg mewakili Malaysia ker "Expo Shanghai China 2010" yg telah berlangsung dan akan berkahir Oktobor ini. Dalam expo itu Malaysia antara lebih 200 buah negara seluruh dunia yg telibat dalam pameran pembinaan yg bertemakan "Better City, Better Life". Setiap negara dikehendaki untuk membuat binaan meraka sendiri yg mengikut tema yg telah ditetapkan. Semua negara menunjukkan kehebatan teknologi serta kecanggihan yg meraka miliki. 

 Binaan Pavilion Indonesia kreatif walaupun berkongsepkan binaan buluh sepenuhnya.

Tapi apa sudah jadi pada Malaysia? Dengar khabar Malaysia dikritik hebat kerana Pavilion yg dibina indah hanya mempamerkan kraftangan serta hasil2 cipta tempatan yg sudah byk boleh didapati di Pasar Seni atau pun pusat kraf Malaysia. Tidak menonjolkan kecanggihan serta teknologi yg ada di negara kita asyik2 persembahan tradisional bangsa2 yg ada diMalaysia sehingga Pavilion kita dilabelkan sebagai tak ubah seperti "pusat kraftangan" sahaja di expo tersebut. Sungguh memalukan apabila dibandingkan dengan negara2 jiran kita yg jauh lebih menonjol serta ada kreativiti tersendiri. Bukan nak kritik binaan Malaysia tak canggih, boleh dikekalkan konsep tradisional itu tapi dalam bentuk yg lebih futuristic dan berbeza dari biasa byk lagi idea2 yg boleh diketengahkn oleh rakyat Malaysia bukan kita tak mampu tapi mungkin bajet atau faktor2 lain menjadi penghalang pada pameran kali ini. 

 Binaan Pavilion Malaysia yg hebat tapi pengisian agak kosong.

Namun Malaysia harus mengambil iktibar dan juga menjadikan pengalaman tahun ini sebagai persediaan untuk membuat satu pameran yg lebih canggih dan kreatif dimasa akan dtg supaya Malaysia terus dipandang tinggi oleh negara2 luar. Babel byk2 pun korang bosan kan so kat sini ada antara beberapa binaan yg menarik dan penuh dengan kecanggihan semperna dengan pameran yg telah berlangsung itu layan lah ok.


Binaan Pavilion Agentina

Binaan Pavilion Brazil berkonsepkan negara bola

Binaan Pavilion Egypt futuristik

Binaan Pavilion France

Binaan Pavilion Jepun

Binaan Pavilion UK paling menarik degan tanaman bijian pada setiap lubang yg dibina.

Binaan Pavilion Spain juara piala dunia 2010

Binaan Pavilion negara jiran Singapore

Binaan Pavilion Arab Saudi mempunyai skrin 3D paling besar.

Binaan Pavilion Rusia

Binaan Pavilion Itali

Binaan Pavilion German

 Binaan Pavilion UAE

 
 Binaan Pavilion Republic of Korea


* Untuk lebih maklumat and gambar layari http://en.expo2010.cn/



{ 8 comments.. read them below or add one }

syaf syaf 12 July, 2010
woo smart2 pavillion nih.

2 r kat malaysia x de mende sangat
Boy Boy 12 July, 2010
wow.. pelik2.. bes
cemomoi cemomoi 12 July, 2010
kalo nak tau, persekitaran kita tak begitu membina dalam melahirkan idea kreatif.. jika kita nak menonjolkan idea, kita akan dianggap nak tunjuk pandai selain pada tag 'boss always right'
Hezesuze Hezesuze 12 July, 2010
ooooo ingatkan pavilion sopink complex tu....ahksss!
kiwi kiwi 12 July, 2010
waaa...lawa la...^^
MahaMahu MahaMahu 12 July, 2010
binaan memang cantik and futuristik sgt suka tgk.. cuma pengisian jer dlam tak best untuk Malaysia lah.. syg gambar tak dpt ambil betul cuma lakaran dlm web site sajo..
Hariz Hariz 12 July, 2010
Pavilion Malaysia Bila Plak?
Nak Unik2 Cam Tuh :P
Tapi Pavilion Memang Terbaik :)

Jelajah Blog Julai @ BEN ASHAARI 2010
hazarimi ♥ hazarimi ♥ 13 July, 2010
tu bukan Pavilion Malaysia, tu Pavilion Negeri Sembilan...
gagagaa~~
alamak..
ok la tu. Malaysia semangat tradisional.ok what?