Tertinggi di dunia - [Binaan]

Melihat pada rekod diatas menara Petronas KLCC berada pada kedudukan ke berepa? Pasti dah ramai tahu bahawa terdapat sebuah building yg telah di iktiraf tertinggi di dunia mengalahkan semua bangunan yg terdapat didunia ini. Telah terbina dengan ketinggian 828m dan telah siap pada 4 January 2010 dan telah dirasmi dengan megahnya. Bercirikan konsep seni bina Islam dan di inspirasikan asa dari sekuntum bunga  Hymenocallis. Bangunan ini juga tesenarai dalam beberapa ketegori rekod dunia antaranya:

1.  Struktur bebas paling tinggi di dunia.
2.  Bilangan ruang tertinggi di dunia.
3.  Lantai sibuk yang tertinggi di dunia.
4.  Dek pemerhatian luar tertinggi di dunia
5.  Lif dengan jarak perjalanan terpanjang di dunia.
6.  Lif perkhidmatan paling tinggi di dunia.

Hayatilah antara gambar2 pemandangan Burj Khalifa yg telah di bina di Dubai AEU.
 




Gambaran pada peringkat awl pembinaan menara ini.


Indahnya ciptaan manusia namun adakah ini menjadi kebangkaan kita sebagai khalifah didunia atau ini boleh di ketegorikan rakus duniawi.. ranung2 kan dan selamat beramal...

5 comments.. read them below or add one

akuseniman akuseniman 18 May, 2010
bangunan tinggi2 antara tanda kecil hri kiamat:(
dubai dasat!
skang dorg nk wat patung tertinggi lak.
HEMY HEMY 18 May, 2010
wauu..bapak tinggi..harap sangat leh tgok depan mata yg real
MahaMahu MahaMahu 19 May, 2010
akuseniman - tu lah tak insaf2 lagi nak buat mcm maner bersaing kan..

hemy - aku pun nak naik gayat

aizoul - fengsan...
Mohamad Nur Hidayat Mohamad Nur Hidayat 04 August, 2010
aku tak rasa bangunan ni direka ciri2 islam la..sebab ada yang cakap bangunan ni macam design bangunan yang ada mata dalam lord of the ring..ngeheee :) (pendapat dayat je)