"HARAM" jangan buat - [Kerohanian]

9:51 PG Maha Mahu 8 Comments


Aku agak tetarik dengan statment dari seorang pengacara MHI hari ini sebab dia ada menyebut "Haram jika kita menghina kekurangan manusia lain". So aku pun terus dpt idea nak buat entry ni and terus pagi tadi aku g beli newspaper buat pertama kali dalam hidup aku hehehe (nampk sgt aku kurang membaca).

Dlm paper "Metro" tu ada ruang "Fikrah Dr Salam" yg mengeluarkan statment menghina kekurangan org tak kiralah memberi nama kepada kekurang fizikal seseorang. Contoh nyer seperti memanggil sesorang dengan nama "Gemuk" hanya kerana fizikal dia gemuk, memanggil nama "Hitam" sebab berkulit hitam dan byk lagi. Dalam paper tu gak ada mengeluarkan sebuah firman dari Allah S.W.T berbunyi,


" Wahai orang yg beriman! Jgnlah sesuatu puak (drpd lelaki) mencemuh & merendah-rendahkan puak lelaki yg lain, (kerana) harus puak yg dicemuhkan itu lebih baik drpd mereka & jgnlah pula sesuatu puak drpd perempuan mencemuh &  merendah-rendahkan puak perempuan yg lain, (kerana) harus puak yg dicemuhkan itu lebih baik drpd mereka & jgnlah setengah kamu menyatakan keaiban sesetengahnya yg lain & jgnlah kamu panggil-memanggil antara satu sama lain dgn gelaran yg buruk. (Larangan itu menyebabkan orang yg melakukannya menjadi fasik) amatlah buruknya sebutan nama fasik sesudah ia beriman. Dan sesiapa yg tidak bertaubat, merekalah org yg zalim."

 
 Jadi aku teringat sebuah drama bersiri di television berbayar Malaysia, tetang sebuah drama siri bertajuk "Halimah Jongang" dan "Fatimah Juling", adakah ia patut atau adakah ia juga dikira satu penghinaan. Bab ini aku kena lah tanya pada ustaz lagi and bykkan membaca. 



So moral of the entry, jnglah menghina sesorang walaupun hanya gurauan dengan memanggil nama atas dasar kekurang fizikal nya. Baygkan tiba kekurangan tu terjadi pada kita how??? Renung2kan lah ok. Cuba lah kita panggil dengan nama2 yang baik seperti cantik, hensem, baik, baru lah sejuk hati org tu kan, cara2 nak bodek boss tu heheheheh..

Ni kategori apa pulak sama jer kot...Sama2 kita renungkan dan selamat berblog...


Anda juga suka post ini...

8 ulasan:

  1. Dosa juga tidak bersyukur pada kurniaan Allah pada diri sendiri

    BalasPadam
  2. nangis..pasni x nak mgata ko lagi..

    BalasPadam
  3. gurau2 pun tak boleh yek....? sbb sy suke pggl membe sy bambam means tembam.... mcm mne tu yeh...

    BalasPadam
  4. kutbah hari jumaat hehehehe... sama2 ambil iktibar...

    Aizuol aku ampun kan kau tibaaa...

    BalasPadam
  5. errr..yeke..hmmm..penah pgil sum1 ngn nme yg xbpe bgus..alamak..hmmm..thnx 4 da info.. :) heehehe

    btw, nice entry.. :D

    BalasPadam
  6. hurm....ntahla kena kurangkan bercakap la lepas ni...

    BalasPadam
  7. Minta maaf lah lepas ni huuhuh..
    ckp boleh tapi jng bercakap menda yg bukan2 ok..

    BalasPadam